Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΕΛΕΝΔΟΥ


Αν λέγαμε πως το μαγαζί της κυρά Σούλας (Αναστασίας) Κουτούζη στην Τέλενδο μοιάζει με καρτ – ποστάλ, σίγουρα θα το αδικούσαμε γιατί στην αλήθεια είναι μια μοναδική γωνιά της ζωντανής Ελλάδας, εκείνης της χώρας που κάποιοι άνθρωποι επιμένουν ακόμη να την πλάθουν με τα χέρια τους και την ομορφαίνουν με τη στάση τους. Κάτω από ένα σύννεφο από βουκαμβίλιες, στον μοναδικό εσωτερικό δρόμο του νησιού, σε μια γωνιά που μοσχομυρίζει λουλούδια και λάμπει από θαλασσινά χρώματα είναι απλωμένα πέντε – έξι τραπέζια που υπόσχονται μοναδικές γεύσεις.

Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν πολύ καλά πολλοί ξένοι που επισκέπτονται την Τέλενδο και ιδιαίτερα κάποιοι δημοσιογράφοι που έχουν κάνει πολλά αφιερώματα στην κυρά Σούλα και βεβαίως στην κουζίνα της για την οποία καμαρώνει εξίσου για τις βουκαμβίλιες της. Μια κουζίνα της οποίας το μόνο μυστικό είναι η αυστηρή προσήλωσή της στην παράδοση του νησιού και τα προϊόντα του. Όλα από όσα μαγειρεύει προέρχονται από τον κήπο της, το κοπάδι της και φυσικά από το καίκι του γιού της Γιώργου που της προμηθεύει όλο το χρόνο εκλεκτά ψάρια.

Από τα πιάτα που σερβίρει ξεχωρίζουν τα φρέσκια τούνα, η ψαρόσουπα, οι χταποκεφτέδες που σαν αυτούς δεν δοκιμάζεις πουθενά αλλού, το κοκκινιστό αρνί και βεβαίως ο μουσακάς με δική της κρέμα. Επειδή μάλιστα μαγειρεύει, όπως έμαθε από τη μάνα της και τότε δεν υπήρχαν έτοιμες κρέμες, η κυρά Σούλα φτιάχνει δική της με αλεύρι και βούτυρο και όταν τον ψήνει στο φούρνο της τρελαίνει τη μύτη των περαστικών από τη μοσχοβολιά.

Το κατάστημα που φέρει και το όνομα «Μπάρμπα Στάθης» λειτουργεί όλο το χρόνο εδώ και 20 χρόνια και την κυρά - Σούλα βοηθούν οι κόρες της Σεβαστή, Ιουλία και Μαρία τα καλοκαίρια που έχει πολύ κίνηση και ο άντρας της. Όποιος τώρα βρεθεί στην Τέλενδο και θελήσει να δοκιμάσει τις νοστιμιές της και θέλει να βρει έτοιμο το τραπέζι μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2243047954.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου