Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ


Τα όσα ζήσαμε αυτές τις ημέρες στην Κάρπαθο και στην Κάσο είναι πολύ σημαντικά για το έργο του Γιώργου αλλά κι για μένα που παρά την ίωση του κλιματισμού των πλοίων (δέκα μέρες κρατάει μου διακεκριμένος πνευμονολόγος χθες στον Αϊ – Μάμμα και σήμερα νομίζω πως τις κλείνω) κατάφερα να κάνω λίγη δουλειά παρατηρώντας διάφορα πράγματα.

Έτσι θα αρχίσω σιγά – σιγά να ανεβάζω με τη μορφή σημειώσεων διάφορες φωτογραφίες και κείμενα που κατά κάποιο τρόπο συνθέτουν την σημερινή εικόνα των νησιών που γνωρίσαμε.

Και ξεκινώ με το θέμα της χθεσινής ημέρας που και για την Κάσο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Έτσι, στο ωραίο και ιδιαίτερα θορυβώδες καφενείο του Μηνά Μηνά του Ιωάννου στις Καθίστρες όπου οι συγχωριανοί του μαζεύονται μέρα και παίζουν με πάθος ένα παιχνίδι με χαρτιά (μπιλόνι το λένε) επιβλήθηκε αυστηρά η απαγόρευση και όποιος ήθελε να καπνίσει έβγαινε στο δρόμο να απολαύσει το τσιγάρο του.

Ορισμένοι όμως, όπως ο Φίλιππος Φιλιππής του Δημητρίου που ήθελε μεν να παρακολουθεί το παιχνίδι αλλά και να καπνίζει προτίμησε να μια ενδιάμεση θέση, στο περβάζι του παραθύρου. Η επιλογή του συγκέντρωσε αρκετά σχόλια και πάνω απ’ όλα έθεσε ένα θέμα που πιθανόν δεν απασχόλησε τους συντάκτες του απαγορευτικού νόμου. Αν δηλαδή το περβάζι ενός παραθύρου η ό ελάχιστος χώρος που ορίζει μια πόρτα εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις και ο παραβάτης τιμωρείται ή είναι ελεύθερος κάποιος να καπνίσει.

Πάνω σε αυτό τον προβληματισμό δεν δόθηκε καμιά απάντηση και όλοι είπαν πως θα δούνε πως θα έχει το ζήτημα σαν αρχίσει ο χειμώνας και ο Μηνάς κλείσει τα παράθυρα…

ΚΑΣΟΣ, 02092010

1 σχόλιο:

  1. Δεν καπνίζω και ποτέ μου δεν κάπνισα.
    Αλλά όλη αυτή την ιστορία με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, τη βρίσκω επιεικώς ηλίθια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή