Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΟΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ



Καλά ασχοληθήκαμε τόσες μέρες με τις ανθισμένες κουτσουπιές –κομμάτι της χαρμολύπης των ημερών που κορυφώνεται την Μεγάλη Εβδομάδα με τα Πάθη του Χριστού άλλωστε – από το Ιόνιο Πέλαγος ως τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου.
Καιρός είναι λοιπόν να δούμε και κάποια άλλα δέντρα, να αλλάξει το μάτι μας και να αναλογιστούμε ίσως το ρόλο τους στον κόσμο μας και σε ότι αυτά εκφράζουν.
Όπως ένα σακουλόδεντρο (το λέω έτσι προσωρινά μέχρι να βρω κάποιον να μου πει πως το λένε και ποιος το εμπνεύστηκε) γιατί το ρόλο του μάλλον τον μαντεύω.
Αυτό λοιπόν το σακκουλόδεντρο που είναι μια σύνθεση από πραγματικά ξερά κλαδιά κάποιου δέντρου που έχει χοντρά πλαστικά φύλλα όμοια της μαγνόλιας και βρίσκεται στην αυλή ενός εστιατορίου στην Παραλία της Χερσονήσου, το είδα για πρώτη φορά τις ημέρες των Χριστούγεννων και είχε τα "λουλούδια" του (σαν της μαγνόλιας και αυτά) ήταν φωτιστικά καλυμμένα με νάιλον σακούλες για να μην φθείρονται από τη βροχή και την αρμύρα.
Ο ρόλος τούτης της εγκατάσταση κατάλαβα πως ήταν διακοσμητικός και να προσελκύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πελάτες κάποιου καλλιτεχνικού γούστου στα τραπέζια που είναι δίπλα ακριβώς και πάνω στο κύμα του λιμανιού. Το χειμώνα όμως  φαίνονταν σαν παρατημένη αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα κατάφερε να τον περάσει έστω και χωρίς να έχει όλες τις σακούλες στα "λουλούδια" της.
Τούτες τις ημέρες που άνοιξε ο καιρός και με τις εορτές του Πάσχα αρχίζει και ουσιαστικά η νέα τουριστική περίοδος, είδα πως όλοι οι επαγγελματίες στην Παραλία της Χερσονήσου έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά να καθαρίσουν, να βάψουν και να φροντίσουν τα καταστήματά τους περιμένοντας πως και πως τους πελάτες.
Έτσι είδα και χθες πως δίπλα από το σακουλόδεντρο, απλώθηκαν για να καθαριστούν τα τραπέζια και οι καρέκλες και αυτό από τη χαρά που ξαναβρήκε συντροφιά αφού δεν είχε φύλλα να κουνήσει, ανέμιζε τις τρύπιες σακούλες που είχαν ξεμείνει κρεμασμένες στα "λουλούδια" και σε κάποια κλαδιά του από το χειμώνα με αγωνία, μήπως και ξεχάσουν να βάλουν το καλώδιο στην μπρίζα να ανθίσει και αυτό μαζί με όλα τα άλλα δέντρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου