Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο «ΚΑΛΟΣ» ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ



Από μια άποψη, ο καιρός στην Αμοργό την Κυριακή που μας πέρασε ήταν ο καλύτερος για την εορταστική περιφορά των άγιων εικόνων της Χοζοβιώτισσας από την Αιγιάλη στο Μοναστήρι απ’ όπου θα ξαναβγούν πάλι το επόμενο Πάσχα.

Συννεφιασμένη κάπως και με πολλή αφρικάνικη σκόνη στον αέρα και με λίγο κρύο βοριαάκι η Πρωτομαγιά στις εξοχές της Αμοργού ήταν σύμμαχος των προσκυνητών που μετέφεραν τις εικόνες στα χέρια τους τέσσερις σχεδόν ώρες στη Μεγάλη Στράτα (το παλιό μονοπάτι που ένωνε τις δυο άκρες του νησιού) χωρίς να τους λιώσει η ζέστη και ο ιδρώτας.

Γιατί εκτός από πίστη, θέλει δύναμη και αντοχή μια τέτοια κίνηση και ευτυχώς, αρκετοί την διαθέτουν ακόμη στην Αμοργό αλλά δεν τους πειράζει καθόλου να μοιράζονται το άγιο βάρος με πολλούς επισκέπτες και φίλους της Αμοργού- όπως έγινε εφέτος με μια εκδρομική ομάδα υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που βάδισαν μαζί με τους Αμοργιανούς.


Την πομπή την περιμέναμε όλοι στον Ασφοντυλίτη, όπου ο παπα Γιώργης άνοιξε την δισυπόστατη εκκλησία των αγίων Νικολάου και Γεωργίου, μπήκαν για λίγο μέσα οι εικόνες και ψάλθηκε δέηση. Κατόπιν αφού όλοι τις προσκύνησαν, η πομπή συμπληρωμένη και με τους πεζοπόρους συνέχισε προς το ύψωμα του Άγριλα και από εκεί κατευθύνθηκε προς το Μοναστήρι όπου το απόγευμα θα κατέληγαν όλες οι πομπές με τις εικόνες και κλείνει το ωραίο ως πάντα Πάσχα της Αμοργού…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου