Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ MARFIN;



01.02 Η ομάδα των "αγνώστων" με τις κουκούλες που βγήκαν μέσα από τον όγκο των διαδηλωτών συγκεντρώνεται μπροστά από το "Βασιλόπουλο" και ετοιμάζεται για την επίθεση...


Μετρήσαμε χθες ένα χρόνο από την «τραγωδία της Μarfin» (05/05/2010) όταν στη διάρκεια μια μεγάλη πορείας διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η κυβέρνηση, μια ομάδα «αγνώστων» κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότωφ στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και στο κατάστημα της τράπεζας Μarfin Bank στην οδό Σταδίου όπου το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 3 υπάλληλοι μεταξύ των οποίων ήταν και μια έγκυος γυναίκα.

Από τότε και μετά ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά σχετικά για το ποιοι πέταξαν τις μολότωφ, αν η τράπεζα είχε το σωστό σύστημα πυρασφάλειας, πότε έφτασε η Πυροσβεστική εκεί, τι ρόλο έπαιξαν οι μπαχαλάκηδες και άλλα διάφορα που περισσότερο έμπλεκαν τα πράγματα αντί να δώσουν μια και μόνο απάντηση: ποιοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν το κακό γιατί απ’ αυτούς και μόνο αυτούς θα μαθαίναμε γιατί το έκαναν. Όλα τα άλλα είναι εκτιμήσεις ειδικών μια μη και ανεξάρτητα από ποια πολιτική πλευρά εκφράστηκαν, τους σκοπούς της εξυπηρετούν και δημιουργούν ακόμα περισσότερη σύγχυση σε όλους που θα ήθελαν να μάθουν ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι «συμπολίτες» μας με την επικίνδυνη συμπεριφορά που επιφέρει ακόμη και θανάτους.

Η αποκάλυψη των εγκληματιών εμπρηστών της Marfin Bank θα αποτελούσε κατά τη γνώμη ένα ιδιαίτερο σταθμό στο «διάλογο» της κοινωνίας μας και θα στόμωνε την ευκολία με την οποία χαρακτηρίζουμε τον ένα και τον άλλο που μας απασχολεί χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι πρεσβεύει ο καθένας, από πού εμπνέεται, πως κινείται και τι σκοπό έχουν οι ενέργειές του.


01.02 Όλα είναι έτοιμα και ένα μέρος της ομάδας μαζί με την κοπέλα με την ξανθιά πλεξούδα που μόλις διακρίνεται κάτω από το μαύρο μαντήλι, ξεκινούν για τη Marfin...

Ποιος όμως είναι σε θέση να κάνει αυτή η δουλειά; Δυστυχώς νομίζω κανένας απ’ όσους θεωρείται ότι είναι αρμοδιότητά τους. Και εννοώ φυσικά την Αστυνομία και τις υπηρεσίες της, τους νομικούς κατόπιν που αναλαμβάνουν τις σχετικές, (κολοβές ως επί το πλείστον) υποθέσεις που φτάνουν ως τα χέρια τους και τα πολιτικά κόμματα που εκτρέφουν στους κόλπους τους διάφορες παρεκβατικές συνειδήσεις και οπωσδήποτε την Κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης επηρεάζει τελικά και την κοινωνία μας η οποία έπαψε να καταλαβαίνει τι πραγματικά γίνεται γύρω της και αντιδρά στο ελάχιστο μπροστά σε οποιαδήποτε παρεκβατική συμπεριφορά, όπου και όπως αυτή κι αν εκφράζεται.

Τα λέω αυτά γιατί ήμουν μπροστά στη σκηνή που έντεκα άτομα ξεφύτρωσαν μέσα από την πορεία, σταμάτησαν στη μέση της Σταδίου, κάποιοι έβγαλαν από τους σάκους που κουβαλούσαν στην πλάτη και μοίρασαν τις «βόμβες» και τα εργαλεία, φόρεσαν τα γάντια τους, μοιράστηκαν σε δυο ομάδες και επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και Marfin Bank. Πρώτα έσπασαν τις τζαμαρίες με βαριά σφυριά και κατόπιν πέταξαν στο εσωτερικό τους τις βόμβες αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν μέσα άνθρωποι ή αν θα έπαιρνε φωτιά το κτίριο και θα καίγονταν όλοι κι όλα. Στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ ευτυχώς ήμασταν πολλοί και αντιδράσαμε αστραπιαία και έτσι σώσαμε το βιβλιοπωλείο και τις ζωές μας. Στις φωνές μας, οι εμπρηστές απάντησαν με σπρωξίματα και σπασμένα ελληνικά!


01.09 Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν πέρασε από το σπάσιμο της τζαμαρίας και η μολότωφ που έριξαν μέσα άναψε με εκπληκτικό τρόπο και αμέσως το κτίριο γέμισε καπνούς.


 
Στην περίπτωση της Μarfin bank, στην οποία πιθανώς πίστευαν πως τα τζάμια είναι άθραυστα, η επίθεση τους βρήκε απροετοίμαστους και έπαθαν ότι έπαθαν. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που βλέπει πως θα καεί μέσα σε ένα χώρο και δεν θα κάνει κάτι να σωθεί. Να πιάσει ένα πυροσβεστήρα ή να πεταχτεί έξω από το σπασμένο παράθυρο. Δεν ξέρω γιατί δεν έπιασε κάποιος τους πυροσβεστήρες αλλά για να βγει από το παράθυρο ήταν αδύνατο γιατί εκείνη η μολότωφ δεν ήταν τελικά σαν τις άλλες που ξέραμε μέχρι εκείνη την ημέρα αλλά ήταν από ένα άλλο υλικό που δημιούργησε αμέσως μια τεράστια φλόγα και καπνό.


01.09 Ταυτόχρονα με την επίθεση στη Μarfin bank, οι άλλοι της ομάδας επιτίθενται με σφυριά, σπάνε τις τζαμαρίες του Ιανού και πετάνε μέσα δυο μολότωφ.


Οι δράστες στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ αφού είδαν πως τους δεν τους αφήσαμε να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους, έφυγαν προς το Σύνταγμα και χωνεύτηκαν μέσα στο πλήθος της πορείας πετώντας σίγουρα τα γάντια που μύριζαν εμπρηστικό υλικό και τις κουκούλες και τα μαντήλια που φορούσαν για να μη κινήσουν υποψίες σε κανέναν παρατηρητικό διαδηλωτή. Το ίδιο υποθέτω πως έκαναν κι εκείνοι που χτύπησαν τη Marfin bank κινούμενοι προς την πλατεία Κλαυθμώνος και δεν αποκλείεται κι αυτοί να μπήκαν πάλι ανάμεσα στον κόσμο της πορείας χωρίς κουκούλες και μαντήλια και οπωσδήποτε χωρίς τα άδεια σακίδια που κουβαλούσαν στην πλάτη τους γιατί θα ξεχώριζαν για το ρόλο τους.

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μετρημένα λεπτά (http://actimon.blogspot.com/2010/05/13.html, όπου όλες οι φωτογραφίες μετά την επίθεση χρονολογημένες από τη φωτογραφική μηχανή) και κανείς, μα κανείς απ’ όσους έβλεπαν τα πράγματα δεν αντέδρασε ούτε στο ελάχιστο. Πιθανόν γιατί οι απειλητικές κινήσεις των «αγνώστων» τους έκαναν να φοβούνται, αλλά δεν ήταν δα και κανένας μόνος του εκεί πέρα, όπως στην έρημο με δέκα κακοποιούς απέναντί του και άρα καταδικασμένος να πάθει κακό. Ήταν πολλοί και δυνατοί αυτοί που τους έβλεπαν τι κάνουν και πως κάτι περίεργο γίνεται και ένας αρκούσε να δώσει το σύνθημα και να τους εμποδίσουν.

Δεν συνέβη δυστυχώς κάτι τέτοιο γιατί όλοι λίγο πολύ συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα και να μην μας νοιάζει, βαρεθήκαμε να βλέπουμε διάφορες ομάδες «αγνώστων» να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, να καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους, να βάζουν φωτιές, να λεηλατούν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια χωρίς ένας, μα ούτε ένας δεν συνελήφθη και τιμωρήθηκε παραδειγματικά γι’ όλα αυτά.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τους δολοφόνους της Marfin bank και αν δεν κουνηθεί κάπως το μυαλό μας φοβάμαι πως θα επαναληφθεί πολλές, πολλές φορές ακόμα μέχρι να παραδεχτούμε πως ο νόμος της ζούγκλας είναι αυτός που κυριαρχεί στη ζωή μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απάντηση στο ερώτημα, ποιοι ήταν αυτοί που έκαψαν τη Marfin bank θα έλυνε πολλές απορίες και θα μας έβαζε επιτέλους σε ένα σωστό δρόμο για να κατανοήσουμε μέσω των καταθέσεων αυτών των «ανθρώπων» την πορεία της κοινωνίας μας να ερμηνεύσουμε κάποια φαινόμενα και να φροντίσουμε να προλάβουμε άλλα χειρότερα.

ΑΘΗΝΑ, 06052010

2 σχόλια:

  1. Το πιο σημαντικό ίσως κομάτι από τη δημοσίευση σας είναι αυτό που αφορά την αδιαφορία του πλήθους. Όλοι είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία. Ας αναρωτηθούμε όλοι επιτέλους τέτοια κοινωνία θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή