Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η ΠΑΡΟΣ ΤΟΥ R.G. HOEGLER…



Ο R.G. Hoegler ήταν ένας γερμανός ζωγράφος που γνώρισε την Ελλάδα πριν από την Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του, την δεκαετία του ΄50 περιόδευσε και φωτογράφισε εκτός την Αθήνα, την Αττική, το Σούνιο αλλά και τη Λευκάδα, την Αργολίδα αλλά και ορισμένα από τα νησιά των Κυκλάδων και φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά βιβλία τα οποία σήμερα είναι πλέον συλλεκτικά.

Ένα κομμάτι από το έργο με τον τίτλο «ΕΛΛΑΣ» εκδόθηκε και στα ελληνικά από το American Book & News Agency (A. Samouhos) και περιελάμβανε 52 έγχρωμες και κείμενα των Λαμαρτίνου, Σατωβριάνδου, Rudolf G. Binding κ.ά. και αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την Ελλάδα της εποχής εκείνης που δεν είχε γνωρίσει τον τουρισμό και την «ανάπτυξη».

Από αυτό το βιβλίο, το οποίο ψάρεψα στα τσόλια του παζαριού στο Γκάζι, τραβάω λίγες φωτογραφίες για να έχουμε όταν 50 χρόνια μετά μιλάμε για τις Κυκλάδες αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα σημείο σύγκρισης…

Όσο για τον R.G. Hoegler, μπορείτε αν έχετε υπομονή βεβαίως να αναζητήσετε στοιχεία γι’ αυτόν και το έργο του στο Google. Εγώ σας προειδοποιώ, παραιτήθηκα λόγω αδυναμίας να επεξεργαστώ τις δεκάδες ανακοινώσεις για την αξία των βιβλίων του από διαφόρους οίκους και βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου