Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗ



Σε ένα πλάτωμα του αυχένα που συνδέει τις κορυφές Φουρκούλα και Κουκουρούνζος πάνω από το χωριό Άγραφα βρίσκονται τα λείψανα από το αρχαιότερο -όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από την κατασκευή του- μαντρί των Αγράφων, το λεγόμενο του Κομπογιάννη, οικογένειας της οποίας υπάρχουν ακόμη μέλη στο χωριό αλλά δεν ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία.

Το χρόνο της κατασκευής του ωραίου πέτρινου μαντριού και της καλύβας που είχε δίπλα του κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει, ούτε από τους γέροντες άκουσαν ποτέ οι σημερινοί να αναφέρουν κάτι το συγκεκριμένο. Εκεί στάλιζε μέχρι πριν από πέντε χρόνια ο Τάκης Καραλής, ο οποίος για λόγους ευκολίας και καλύτερης διάθεσης της παραγωγής έχει μεταφέρει το κοπάδι του πια στην Αμφίκλεια.

Έτσι, έκλεισε ο κύκλος λειτουργίας του μαντριού, όπως εξάλλου έκλεισε και ο κύκλος της μακράς παράδοσης της κτηνοτροφίας στον Κουκουρούντζο καιτη Φουρκούλα όπου μέχρι μια γενιά πριν έβγαιναν τα καλοκαίρια πάνω από 1500 γιδοπρόβατα από τους Βουτσελαίους, Βαϊτσαίους, Αυδαίους και άλλους αγραφιώτες που έμειναν μόνιμα στο χωριό και οι οποίοι δεν μετακινούσαν όπως οι βλάχοι, τα κοπάδια τους στα χειμαδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου