Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

H ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Αναμφίβολα, η ετήσια εκδήλωση «Η πίτα του Ηπειρώτη» που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη του πατριδοτοπικού κινήματος που διοργανώνεται στην Αθήνα και η οποία συνεχίζεται με επιτυχία χάρη στην πίστη των ηπειρωτών για την Ήπειρο, την αγάπη που τρέφουν για την πατρίδα τους και φυσικά στο γεγονός ότι οι ρίζες του πολιτισμού τους είναι ζωντανές.















Έτσι έγινε και φέτος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που μπορεί να μην πλημμύρισε με κόσμο λόγω της γενικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, αλλά γέμισε με μουσικές και χορευτικά συγκροτήματα των απανταχού ηπειρωτών απ’ όλη την Ελλάδα που ήρθαν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και τα 75 από την ίδρυση της Πανηπειρωτικής.






Το πρόγραμμα ακολούθησε το κλασσικό τυπικό, μόνο που φέτος για τους γνωστούς πάλι λόγους, η παρουσία των πολιτικών ήταν ισχνή και σεμνή. Ούτε ο ηπειρώτης πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δεν έδωσε το παρόν του φέτος στη γιορτή της Πανηπειρωτικής στο Νέο Φάληρο ενώ στο άκουσμα των ονομάτων κάποιων βουλευτών, ο κόσμος από τις κερκίδες απάντησε με ένα επιφώνημα αποδοκιμασίας.


Τούτο δεν εμπόδισε την ευλογία και το κόψιμο της πίττας η οποία έγινε από τον ηπειρώτη στην καταγωγή μητροπολίτης Κηφισιάς κ. Κύριλλο, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας με τα πάγια αλλά ανεκπλήρωτα αιτήματα της Ηπείρου από τον πρόεδρο της Π.Σ.Ε. Γεώργιο Οικονόμου και τις βραβεύσεις σε πρόσωπα και φορείς που ξεχώρισαν κατά τη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν: Με το βραβείο Περιβάλλοντος και Ευποιίας, η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, η Αρετή Μυστακοπούλου – Νάστου και ο Ηλίας Νάστος. Με τα βραβεία πολιτισμού, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και τον Μορφωτικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Πεδινών Ζαγορίου. Βραβεύτηκαν επίσης, ο Κτηνοτροφικός Πανηπειρωτικός Συνεταιρισμός και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς.









Στη μεγάλη εκδήλωση έπαιξαν: Η κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη (Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο – τραγούδι, Λάμπρος Τζόκας βιολί και Παύλος Νάκος ντέφι). Η κομπανία Λαλητάδες (Δημήτρης Ρίζος κλαρίνο, Δημήτρης Κλ. Ρίζος λαούτο –τραγούδι, Κώστας Κικίλης βιολί, Ματίνα Τζήκα ντέφι – τραγούδι, Λάμπρος Τσίπρας τραγούδι). Η κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα (Λευτέρης Γκιώκας κλαρίνο, Παντελής Γκιώκας βιολί – τραγούδι, Δονάτος Λιόντος λαούτο και Νίκος Κοντός ντέφι). Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα (Ηλίας Πλαστήρας κλαρίνο – τραγούδι, Γιώργος Γκόγκος βιολί, Δημήτρης Κωνσταντής λαούτο – τραγούδι, Διονύσης Ζώης ντέφι). Η κομπανία του Κώστα Βέρδη (Κώστας Βέρδης κλαρίνο – τραγούδι, Βαγγέλης Βέρδης ντέφι, Γιώργος Νίνης βιολί, Σταύρος Σαδεδίν λαούτο, Μιχάλης Βέρδης λαούτο).

Στην εκδήλωση επίσης τραγούδησαν το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου του Β. Κώτσου «Δεροπολίτισσα», το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία» και η παραδοσιακή χορωδία της Π.Σ.Ε. ενώ προβλήθηκαν τα βίντεο «Αμβρακικός – Άραχθος, «Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου», «Δωδώνη 2011», «Η Π.Σ.Ε. στο Φραγκοκάστελο», «Επανάσταση Διονυσίου Φιλοσόφου – 400 χρόνια» και παρουσιάστηκαν εικόνες από την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και την «Ήπειρο» του Στράτου Στασινού. Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι ηθοποιοί Παρασκευή Κατσάνη και Σπύρος Πούλης ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης.











Ξεχωριστή ενότητα στη χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε η παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων με 14 χορευτικά συγκροτήματα, το σωματείο για την κρητική παράδοση «Δροσουλίτες», την ομάδα ριζίτικου τραγουδιού «Αίγαγρος», την πολιτιστική ομάδα παραδοσιακού ριζίτικου τραγουδιού «Οι Ριζίτες» και κρητικό μουσικό συγκρότημα των Γεωργίου Καραγιώργη και Σταμάτη Αλεξανδράκη. Η παρουσία των Κρητών στη γιορτή της Πανηπειρωτικής εντάσσεται στην προσπάθεια της πολιτιστικής επικοινωνίας με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.












Σημείωση: Ασφαλώς και θα ήταν καλύτερο το ρεπορτάζ για τη μεγάλη γιορτή των Ηπειρωτών χθες στο ΣΕΦ αν κάθε φωτογραφία είχε και τη λεζάντα της, αλλά όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον, λόγω του κόσμου και της ποικιλίας των προελεύσεων των Συλλόγων, των χορευτικών και των καλλιτεχνών. Για περισσότερα πάντως σας παραπέμπω στη σελίδα της Πανηπειρωτικής, www.panipeirotiki.gr.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου