Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ…


Πρόκειται για το ψηλότερο γεφύρι στα Βαλκάνια· το περίφημο πέτρινο τόξο πάνω από τον Αώο· καλείται απλά ως το «Γεφύρι της Κόνιτσας», αποτελεί την αποθέωση της τέχνης των ηπειρωτών μαστόρων και παράλληλα είναι το σήμα κατατεθέν για όλη την επαρχία Κόνιτσας. Για την εποχή που χτίστηκε, ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο έργο και έτσι λογίζεται μέχρι τις ημέρες μας και θαυμάζεται από τους πάντες, ντόπιους και επισκέπτες.

Τούτο το μεγάλο έργο, το οποίο προκαλεί δέος σε όποιον το κοιτάζει από κάτω, από την κοίτη του ποταμού, και φέρνει ζάλη σε πολλούς όταν το περνάνε, περιέκλειε λόγω του ύψους του και έναν κίνδυνο. Αυτός ήταν από τον αέρα που πολλές φορές φυσάει πολύ δυνατά μέσα από το φαράγγι και μπορούσε να παρασύρει όποιον ήταν στην κορυφή του.Γι’ αυτό και ο πρωτομάστορας κρέμασε ένα καμπανάκι στο υψηλότερο σημείο κάτω από το τόξο, το οποίο προειδοποιούσε όποιον ήθελε να το περάσει χωρίς να κινδυνέψει.
Έτσι όλες οι γενιές που το πέρασαν σε όλους τους αιώνες εκτός από την τέχνη του μάστορα, τον μνημόνευαν ακόμη περισσότερο γιατί είχε την πρόνοια να προστατεύσει τους διαβάτες και να μην παίρνουν αψήφιστα τα στοιχεία της φύσης που ποτέ δεν θα πάψουν να λειτουργούν ως είναι ταγμένα και απαιτούν με τον τρόπο τους τον ανάλογο σεβασμό…

ΚΟΝΙΤΣΑ, 12032012

1 σχόλιο: