Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


Η τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον δράκοντα πάνω από την είσοδο του καθολικού του μοναστηριού.
Μια και με πήρε το πρωί η νοσταλγία για το Μυρόφυλλο Τρικάλων και το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου που γίνεται  στο ιστορικό μοναστήρι, λίγο πάνω από τον ρου του Αχελώου, πρέπει να πω και λίγα πράγματα σχετικά με το ζήτημα της κατάκλυσης του μνημείου λόγω του φράγματος της Συκιάς που σχεδίαζαν να κάνουν για την εκτροπή του ποταμού στη Θεσσαλία – μια υπόθεση γεμάτη σκάνδαλα την οποία όλοι καμώνονται πως ξέχασαν.
 
Κατάγραφος από αγιογραφίες είναι ο νάρθηκας του καθολικού του μοναστηριού
Η εκτροπή πάγωσε γιατί ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών του Άνω ρου του Αχελώου και φυσικά πολλές οικολογικές και περιβαλλοντικές ομάδες οργανισμοί. Μεταξύ των διαμαρτυρομένων ήταν και οι κάτοικοι του Μυροφύλλου αλλά και της απέναντι περιοχής της Άρτας, της Μεσούντας, γιατί αφ’ ενός θα πνίγονταν και τα χωράφια τους, ακόμη και συνοικίες από τα χωριά τους αλλά κυρίως γιατί θα βρίσκονταν στο βυθό και το μοναστήρι το οποίο αποτελεί για όλους το κορυφαίο μνημείο της περιοχής και χώρος πίστης.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τι έγινε ή τι μέλλει να γίνει με την εκτροπή του Αχελώου και το μοναστήρι και θα περιοριστώ μόνο σε γεγονός που πέρασε στην τοπική παράδοση και μεταξύ άλλων, δηλώνει πως ο Άγιος έχει και κάποια σχέση με οικολογία ή άλλως, με την τάξη που πρέπει να επικρατεί στον κόσμο και ανεξάρτητα νομίζω του θρησκεύματος.


Καθολικό του μοναστηριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Είχε συζητηθεί λοιπόν η εκτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν κάποτε ένα μηχανικό να δει τα πράγματα από κοντά και να αρχίσουν οι μελέτες. Εκείνη την εποχή δεν είχε κατασκευαστεί ακόμη ο αμαξιτός δρόμος προς το Μυρόφυλλο και πήγε καβάλα σε ένα άλογο. Δεν πέρασε από το χωριό και πήγε κατευθείαν στο μοναστήρι και άρχισε τις μετρήσεις. Εκεί τον είδε κάποιος γέρος που είχε κοντά τα χωράφια του και τον ρώτησε τι κάνει. Ο μηχανικός του απάντησε ότι μετράει τον τόπο. Γιατί, τον ρώτησε ο γέρος.  Για να φτιάξουν ένα φράγμα, του απάντησε. Και ο Αϊ Γιώργης τι θα γίνει, ρωτάει ο γέρος. Όπως έχουν κάνει τα σχέδια, απάντησε ο μηχανικός, θα πνιγεί. Δεν το πίστευε στα αυτιά του ο γέρος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, μουρμούρισε, πως ο άγιος από καβαλάρης που είναι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει βαρκάρης και απομακρύνθηκε από το σημείο που ήταν ο μηχανικός, κάνοντας σιωπηλά μια ευχή στον άγιο να επέμβει να γλιτώσει το μνημείο.


Το τείχος της εισόδου του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο Τρικάλων
Δεν ξέρουμε αν ο Αϊ Γιώργης επενέβη ο ίδιος ή έβαλε άλλες δυνάμεις και δεν πέρασε πολλή ώρα που ο μηχανικός έφευγε καβάλα στο άλογο και ξαφνικά, κάτι έγινε και τρόμαξε το ζωντανό, τον έριξε από τη σέλα και έσπασε το πόδι του. Άρχισε τότε τις φωνές και τον άκουσε ο γέρος ο οποίος τον πλησίασε, είδε το χάλι του και αμέσως το μυαλό του πήγε στον Άγιο και έσκυψε το κεφάλι στη γη, φοβισμένος. Το ίδιο φοβισμένος ήταν και ο τραυματίας μηχανικός από το γεγονός και το ερμήνευσε κι αυτός σαν σημάδι που έδωσε ο Άγιος ότι δεν πρέπει με τίποτα να πειράξουν το μοναστήρι και να αφήσουν τον τόπο ήσυχο.

Οι Μυροφυλλίτες φρόντισαν και μετέφεραν με τα ζώα τους τον μηχανικό στην πόλη για θεραπεία και από τότε όλοι πίστευαν ότι ο Άγιος έκανε το «θαύμα». Αυτοί βεβαίως το πίστευα αλλά οι εξουσία και η κεντρική διοίκηση, είχαν αντίθετη άποψη και δεν άργησαν να βάλουν μπροστά να κάνουν την εκτροπή και έκαναν μάλιστα ένα σωρό έργα στην περιοχή. Μια αόρατη δύναμη όμως του έχει εμποδίσει να την ολοκληρώσουν και όλοι στην περιοχή λένε πως είναι η θέληση του Αϊ – Γιώργη να σώσει το ναό του και το μνημείο.


Λεπτομέρεια από το εσωτερικό χώρο του μοναστηριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου