Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΑ" ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Η πλέον ενδιαφέρουσα εποχή να γνωρίσει την Αμοργιανή ύπαιθρο, είναι σίγουρα η εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα, καθώς ούτε ο ήλιος δεν έχει κάψει αρκετά το τοπίο και ακόμη, γιατί ολόκληρο το νησί ευωδιάζει σαν κήπος γεμάτος λουλούδια που πλέει στο πιο φωτεινό πέλαγος του κόσμου.


Η Παναγία η Πανωχωριανή, ανάμεσα Λαγκάδας και Θολαρίων απ' όπου ξεκινάνε οι εικόνες της Αιγιάλης για να πάνε με τα πόδια μέσω της Μεγάλης Στράτας στο Μοναστήρι.

Είναι μάλιστα η περίοδος που κανένας δεν πρόκειται να βαδίσει μόνος του, κανένας δεν θα αισθανθεί τη μοναξιά που περιπατητή ή δεν θα κυριευθεί από την απορία του επισκέπτη καθώς θα είναι ανάμεσα στους Αμοργίνους που συνοδεύουν εκείνες τις ημέρες τις εικόνες στον ετήσιο εορταστικό περίπατό τους σε όλα τα πλάτη και τα ύψη του νησιού.



Το χωριό Λαγκάδα, από τα πιο όμορφα της Αιγιάλης και όλης της Αμοργού

Επί πλέον είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσετε τους λίγους ανθρώπους που ζωντανεύουν ολοχρονίς το νησί και είναι αυτοί που ζουν με ευλαβική ειλικρίνεια το μεγάλο γεγονός για κάθε μικρό κομμάτι του τόπου τους. Κάποιους λίγους νέους και περισσότερους ηλικιωμένους που δεν ξέκοψαν ακόμα από το χωράφι, το αμπέλι, το μαντρί και τα δίχτυα τους και είναι αυτοί, οι λίγοι άνθρωποι, το πιο ακριβό στολίδι της Αμοργού.









Το πανόραμα του όρμου της Αιγιάλης με το νησί Νικουριά μπροστά και στον ορίζοντα την Κέρο, τα Αντικέρια και την Ηρακλειά στο βάθος.

Είναι έθιμο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, αυτές τις ημέρες οι μοναδικές εικόνες από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισας να λιτανεύονται σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία της Αμοργού. Ακολουθώντας ένα παμπάλαιο τυπικό, οι εικόνες «περπατούν» στα χέρια των ιερέων και των ευλαβικών Αμοργίνων και λειτουργούνται όλα τα σημαδιακά σημεία του νησιού, όπως ο ναός του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, στις εκκλησίες του  Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, του Φωτοδότη, του Αγίου Γεωργίου στο Τερλάκι καθώς και σε πολλές άλλες μεγάλες εκκλησίες καθώς και στο λιμάνι, στους γκρεμούς και στις εξοχές.





Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον παλιό οικισμό του Στρούμπου

Χάρη του εθίμου λοιπόν ζωντανεύουν για μερικές ημέρες και όλα τα παλιά μονοπάτια του νησιού, από το λιμάνι των Καταπόλων μέχρι την Παναγία την Επανωχωριανή την προστάτιδα της Αιγιάλης και είναι μοναδική ευκαιρία για τη γνωριμία με την Αμοργό χωρίς την ανάγκη χάρτη και οδηγού!

Ακολουθεί μια σειρά φωτογραφιών από την μεταφορά των εικόνων από τα χωριά της Αιγιάλης ως το μοναστήρι.











Η στάση των εικόνων στην Αγία Σοφία της Λαγκάδας





Η μεταφορά των εικόνων από τον Ποταμό ως τον Ασφοντυλίτη


















Η στάση των εικόνων στον οικισμό του Ασφοντυλίτη










Η μεταφορά των εικόνων από τον Άγιο Γεώργιο Βαλσαμίτη στα Κατάπολα


Το κείμενο και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Γεωτρόπιο" τον Απρίλιο του 2007.

ΑΜΟΡΓΟΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου