Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ (2012)


Βρέθηκα το τριήμερο 6 - 8 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στη Σίφνο,προσκεκλημένος από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου» στο «6ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Νικόλαος Τσελεμεντές» και ομολογώ πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και μια πολύ ιδιαίτερη γνωριμία με τον ανθρώπους των νησιών, τα προϊόντα τους και τις γεύσεις των Κυκλάδων.
Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν 18νησιά, η Αμοργόςπου συμμετέχει για πρώτη χρονιά, η Άνδρος, η Ίος επίσης για πρώτη χρονιά, η Κέα, η ΚίμωλοςΜήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, ηΣαντορίνη, η Σέριφος, η Σίκινος για πρώτη χρονιά, η Σύρος, η Σχοινούσα με πολυπληθή μάλιστα αντιπροσωπεία, η Φολέγανδρος και η Ικαρία που ήταν το τιμώμενο νησί εκτός Κυκλάδων.
Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός για τη Σίφνο και όλες τις Κυκλάδες,ανέφερε η πρόεδρος του "Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου" και ψυχή της όλης προσπάθειας,Μαρία Ναδάλη, έγινε σε μια περίοδο που την Ελλάδα ταλανίζει η οικονομική κρίση αλλά οι Σιφνιοί και οι υπόλοιποι νησιώτες που συμμετείχαν, κατάφεραν με τον εθελοντισμό τους να μειώσουν το κόστος και να κάνουν ακόμα και πιο αδύνατα,δυνατά.
Οι προσκεκλημένοι και οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές, διασκέδασαν και χόρεψαν με παραδοσιακούς νησιώτες οργανοπαίχτες και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για τα νησιά και για τις γέφυρες πολιτισμού που τα ενώνουν.

Είχα κατά νου να κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα για το φεστιβάλ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να γίνει μέσα σε λίγες μέρες αφού η επεξεργασία του υλικού(συνεντεύξεις, πληροφορίες, φωτογραφίες) απαιτούσε μεγάλο αγώνα και παρά τη βοήθεια που είχα από τον καλό φίλο και πρώτο συνεργάτη των «Μικρών Πατρίδων»,Αλέξη Γεωργίου τον οποίο θα σας συστήσω σύντομα, δεν κατορθώσαμε να το ανεβάσουμε σήμερα ολοκληρωμένο να το χαρείτε και να γνωρίσετε πολλά από την κουζίνα και τις νοστιμιές των Κυκλάδων.
Τούτοτο κείμενο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την εισαγωγή όπως και η σειρά των φωτογραφιών που πάνω σε αυτές,θα αρχίσουμε πολύ σύντομα να δημοσιεύουμε αυτόνομα κείμενα, ξεχωριστά για κάθε νησί και δράση του φεστιβάλ καθώς και για τις εμπειρίες και τις γνωριμίες μας στηΣίφνο.
Για να έχετε μια πλήρη εικόνα του φεστιβάλ, δημοσιεύουμε το πρόγραμμα και το οποίο θα αποτελέσει και τον κορμό όπου θα αναπτυχθούν και τα αυτόνομα κείμενα.

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» στις 18:00- 19:00 έγινε η εκδήλωση: «Η Επιστήμη στην Κουζίνα» δηλαδή επίδειξη πειραμάτων οπό την Ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του "Ιδρύματος Ευγενίδη".
Στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα μετά τις 18.00έγινε επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα των νησιών και «Παιδομαγειρέματα»,δηλαδή μαγειρικά παιχνίδια από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Στις 21:30 έγινε η τελετή έναρξης του φεστιβάλ και
ακολούθησαν χαιρετισμοί, το δρώμενο «Καμένα χρόνια και καιροί...» - «Μια νοσταλγική ματιά στη ζωή των Σιφνιών τσικαλάδων (αγγειοπλαστών)κάμποσα χρόνια πριν» και ακολούθως η Σίφνος καλοσώρισε τους νησιώτες και τις νησιώτισσες με χορούς και τραγούδια με «Μουσικός αέρας» ... από τη Φολέγανδρο!!!
Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου,στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» συνεχίστηκε η παρουσίαση της επιστήμης στην Κουζίνα, ενώ στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα έγινε πάλι επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα και τα «Παιδομαγειρέματα».
Ακολούθησε δρώμενο με τον τίτλο, «Τα νησιά μας …παντρεύονται» όπου έπαιξαν παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και παρουσιάστηκαν χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά σε σκοπούς και τραγούδια του γάμου. Το δρώμενο του νησιώτικου γάμου ξεκίνησε με τον πηγαιμό του κουμπάρου το σπίτι του Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα, της κουμπάρας από το κεντρικό Στενό της Απολλωνίας και συνεχίστηκε προς το Άνω Πετάλι για το σπίτι του γαμπρού. Από εκεί όλοι μαζί πήγαν στο σπίτι της νύφης στον Αρτεμώνα και μετά στην κεντρική πλατεία, στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου οργανοπαίκτες από τη Σίφνο, τη Σχοινούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Κύθνο και τη Σύρο έπαιξαν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον, για τους νησιώτες που αντάμωνουν.

Το Σάββατο8 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα έγινε πάλι επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα, «Παιδομαγειρέματα»,το παιχνίδι «Μπίλια» από την αντιπροσωπεία της Σχοινούσας και το φεστιβάλ έκλεισε με χαιρετισμούς από τις αντιπροσωπείες από τα νησιά που συμμετείχαν και νησιώτικο γλέντι που κράτησε σχεδόν ως το πρωί.
Παράλληλα,κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν:
- Την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, με τίτλο «Δωρεές τέχνης προς την Εθνική Πινακοθήκη– 1959-2007 - Επιλογή», η οποία αποτελεί μικρογραφία της μεγάλης κεντρικής έκθεσης της Πινακοθήκης στην Αθήνα, με θέμα τις δωρεές των καλλιτεχνών (στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου.
- Την έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με θέμα «Παραδοσιακή Οικονομία και Αντικείμενα της Καθημερινής Ζωής», (στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”, 18:00 –21:30).
- Την έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων του αρχιτέκτονα – καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου (στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».
- Την έκθεση με έργα αγιογραφίας αποφοίτων και μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου, στον Αρτεμώνα.
- Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Εμείς παλιά στα σπίτια μας...» (στον Αρτεμώνα, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή.
- Την έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών που παρακολούθησαν το εργαστήρι ζωγραφικής του Π.Σ.Σ. (στο περίπτερο για τα παιδομαγειρέματα).
- Την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων στο Στενό του Αρτεμώνα.

Επίσης, στη διάρκεια του φεστιβάλ:

- Μάγειρες και μαγείρισσες, εστιάτορες, νοικοκυρές και νοικοκύρηδες,ντόπιοι και παραθεριστές, νησιώτες και στεριανοί, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εδέσματα στην επιτροπή των σεφ ενώ οι σεφ θα παρασκεύασαν στο χώρο του φεστιβάλ πιάτα από Κυκλαδίτικα προϊόντα.
- Στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Στενό του Αρτεμώνα παρουσιάστηκαν παραδοσιακές τέχνες (αργαλειός, επεξεργασία μαλλιού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική,εγκαυστική κ.ά.) και παλιά παιχνίδια.
 
ΑΘΗΝΑ, 09092012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου