Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΑ ΚΙΟΝΙΑ


 
Εσπερινό σε εξωκλήσι τόσο κοντά στη θάλασσα, δεν θυμάμαι να είχα βρεθεί ποτέ και τούτο έγινε το απόγευμα της παραμονής της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (13 Σεπτεμβρίου) στο κατάλευκο εκκλησάκι που είναι κυριολεκτικά θεμελιωμένο μέσα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά σημεία του νησιού, στα Κιόνια, το παλιό λιμάνι της Τήνου όπου σώζονται τμήματα από τις αρχαίες αποβάθρες και λίγες μαρμάρινες κολώνες που χρησιμοποιούσαν να δένουν εκείνες τις εποχές τα πλοία.


Το ιδιαίτερο με αυτό τον εσπερινό δίπλα στη θάλασσα είναι ότι γίνεται μόλις αρχίζει να γέρνει ο ήλιος πέρα προς την ηπειρωτική Ελλάδα βάφοντας με απίθανα χρώματα την ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και όσοι το ξέρουν φροντίζουν να βρίσκονται εκεί νωρίτερα και μέχρι να αρχίσουν οι παπάδες και οι ψάλτες τη λειτουργία απολαμβάνουν τη δύση στο όμορφο λιμανάκι που σήμερα δεν δένουν παρά ελάχιστες βάρκες. Φέτος μάλιστα που δεν φύσαγε καθόλου αυτή την ημέρα στο «νησί των ανέμων», οι προσκυνητές απλώθηκαν στα πεζούλια γύρω από την εκκλησία και χάρηκαν ιδιαίτερα, τόσο τη λειτουργία που έγινε από τρεις παπάδες, προεξάρχοντος του παπα Γιώργη Τουφεκλή όσο και το γλυκό,πολύχρωμο πέρασμα της ημέρας στη νύχτα σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος. Με τη λήξη της λειτουργίας κατά τα ειωθότα, μοιράστηκε ο ευλογημένος «άρτος» και προσφέρθηκαν λουκουμάδες που είχαν φτιάξει κάποιες από τις κυρίες της ενορίας, γλυκά και ωραίο τηνιακό ρακί.


 
 
Φυσικά και σας προτείνω να πάτε του χρόνου σε αυτόν τον εσπερινό στο Σταυρό στα Κιόνια, όπου γίνονται όπως έμαθα και άλλες ιεροπραξίες, όπως γάμοι που η νύφη έρχεται με βάρκα, βαφτίσεις αλλά και οποιαδήποτε άλλες ημέρες του χρόνου αρκεί να πληροφορηθείτε αν όντως πάει εκεί παπάς να λειτουργήσει. Όσοι βέβαια δεν έχετε τέτοιο σκοπό, μπορείτε να πάτε να κάνετε μπάνιο στην ωραία παραλία με τα αρμυρίκια που είναι δίπλα από την εκκλησία ή απλά να πάνε να πιούνε ούζα, ρακές και μπύρες στο καφενείο που διατηρεί εκεί ο Μάρκος, αλλά προσέξτε, όσο διαρκεί το φως της ημέρας μόνο γιατί μετά πάει για ψάρεμα…

ΑΘΗΝΑ, 22092013

Για περισσότερες πληροφορίες:http://www.tinos360.gr, http://www.tinos.biz, http://www.vincenzo.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου