Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ…


 
Με το θάνατο της Πόλυ (Πολυτίμης) Πάνου κλείνει σιγά - σιγά μια εποχή· η ανεπανάληπτη εποχή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Με τους μικρούς «αποχαιρετισμούς», κάθε μέρα των δεκάδων ανωνύμων λαϊκών ανθρώπων, αυτών δηλαδή που η ζωή κύλησε απλά, αληθινά και με μέτρο, «λαϊκά» αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτηρισμό χωρίς όμως να τον αναλύσουμε εδώ, αποσύρεται στους ουρανούς η πρώτη μεταπολεμική γενιά και αφήνει πίσω της μνήμες, μικρά - μεγάλα έργα και ποικίλες υποθήκες.

Με τον αποχαιρετισμό της Πόλυ Πάνου, από τους οικείους της, τους φίλους και όσους την αγάπησαν και τραγούδησαν τα τραγούδια της, από τη μπάντα του Δήμου Πειραιά, νωρίτερα το απόγευμα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, της μεγάλης κυρίας, της Αρχόντισσας του λαϊκού τραγουδιού, του «θηλυκού Καζαντζίδη», όπως την αποκαλούσε ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης, μετρήθηκαν και οι άνθρωποι που σημάδεψαν αυτή την εποχή και έγιναν ινδάλματα και μύθοι που η λάμψη τους κρατάει πολλές δεκαετίες και θα συνεχίσει όσο υπάρχουν λαϊκοί άνθρωποι, λαϊκές συνήθειες, λαϊκά μαγαζιά και φυσικά λαϊκή καρδιά και διάθεση.

 
Την Πόλυ όμως δεν την αποχαιρέτησαν με μπουζούκια και λαϊκά τραγούδια οι συνάδελφοί της, μουσικοί και τραγουδιστές· θα τους συναντήσει όλους αυτούς που έπαιξαν μαζί της σε όλα τα πάλκα και τα μαγαζιά, στους ουρανούς, είπε στον επικήδειο ο Στέλιος Πλακίτσης. Εκεί, για να την υποδεχτούν, είπε, ο Πάνος Γεραμάνης, έχει ετοιμάσει μια μεγάλη συναυλία, με όλους τους καλλιτέχνες όπως έγραφε κάποτε και η ρεκλάμα του «Φαληρικού». Ο Πάνος θα είναι στη γωνία, αγχωμένος για το αν θα πάνε όλα καλά και θα παίξουν και θα τραγουδήσουν για το καλωσόρισμα της Πόλυ, ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, ο Τσιτσάνης, ο Γαβαλάς, ο Χιώτης, η Μοσχολιού, η Σακελλαρίου, η Μπέλλου, ο Καλδάρας, ο Τζουανάκος, ο Καραμπεσίνης και τόσοι άλλοι αλησμόνητοι που έφτιαξαν και τραγούδησαν ανεπανάληπτα τραγούδια και τους λάτρεψε πολύς κόσμος τα χρόνια που πέρασαν.


Δεν μπορώ να πω αν ήταν πολύς ο κόσμος που την αποχαιρέτισε, όπως για παράδειγμα τον Καζαντζίδη, τη Μοσχολιού ή άλλους, γιατί πράγματι, αυτή η γενιά των λαϊκών ανθρώπων καθώς και των καλλιτεχνών, έχει λιγοστέψει πολύ και κάθε μέρα λιγοστεύει περισσότερο. Για το ποιος τώρα ήρθε στο Α’ Νεκροταφείο να την αποχαιρετήσει, δεν μπορώ να πω με σιγουριά γιατί δεν τους ξέρω όλους. Είδα όμως τον Νταλάρα, τον Κοινούση, την Καίτη Γκρέυ. Είδα και τα στεφάνια, κάτασπρα που έστειλαν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και πολλοί άλλοι που την τίμησαν για τελευταία φορά με αυτόν τον τρόπο. Ανάμεσά τους οι ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Εύβοιας "Υπάρχω" που για την περίπτωση, διάβαζε και ένα σχετικό ποιηματάκι, όπως συνηθίζει.

 
 
 
Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός της Πόλυς Πάνου μεταφέρθηκε για ταφή, στο Νεκροταφείο Νέας Φιλαδέλφειας. Καλό της ταξίδι, στους ουρανούς των λαϊκών μουσικών …

 
 
ΑΘΗΝΑ, 30092013
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου