Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

H ΠΡΟΒΑ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ



 
Από την απέναντι αποβάθρα έμοιαζε σαν κόσμος πολύς που περίμενε το μεγάλο πλοίο να επιβαβασθεί, να ταξιδέψει μακριά· όπου καθενός ποθούσε η ψυχή ή τον έσπρωχνε η Ανάγκη. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα χθες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά...

 Πλησιάζοντας την αποβάθρα της Πύλης 9, απ’ όπου αναχωρούν ή φτάνουν τα πλοία για Δυτικές Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία, είδα να φεύγουν ήσυχα και ικανοποιημένοι, κάτι που φυσικά δεν θα συνέβαινε αν κάποιος τους ειδοποιούσε πως το πλοίο να τους πάρει δεν θα έρθει, οπότε θα υπήρχαν ένα σωρό αποδοκιμασίες, ενδεχομένως και φωνές απελπισίας. Δεν είναι απίθανο όμως να στεναχωρέθηκαν λιγάκι, καθώς μπορεί να περίμεναν να ακούσουν περισσότερη, αλλά το πρόγραμμα της Λυρικής προέβλεπε μόνο μιας ώρας πρόβα και μάλιστα εξαιρετική όπως μου είπαν κάποιοι φίλοι που πρόλαβα, με φόντο το λιμάνι με τα μεγάλα πλοία που φεύγουν για την Κρήτη.



Τι είχε γίνει όμως στην προβλήτα No 9 του πειραιώτικου λιμανιού χθες το απόγευμα;  Σας μεταφέρω το Δελτίο Τύπου (με αλλαγές μόνο στους χρόνους των ρημάτων) για να το μάθετε:
 «Μετά το πρόσφατο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας που παρακολούθησαν πάνω από 5000 θεατές, αλλά και την ανοιχτή δοκιμή στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον περασμένο Ιούλιο, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 3000 θεατές, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε μια νέα πρωτότυπη δράση σε έναν απρόσμενο χώρο. Χθες το απόγευμα, στις 18.00 το απόγευμα η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τέσσερις διακεκριμένοι μονωδοί  παρουσίασαν μια Ανοιχτή Δοκιμή για τα τρία πρώτα έργα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, στο Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε9.

Ο ανερχόμενος μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν οι μονωδοί, Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη και Γιάννης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής άφησαν για λίγο τις κλειστές αίθουσες των προβών της Λυρικής και κατέβηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά -δίπλα στη θάλασσα- και ερμήνευσαν αποσπάσματα από τις όπερες Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, Ριγολέττος του Βέρντι καθώς και από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι.

Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στην εξωστρεφή πολιτική της ΕΛΣ, με στόχο να φέρει τους κατοίκους, τους περαστικούς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας σε επαφή με την πολυσύνθετη διαδικασία δημιουργίας και προετοιμασίας ενός σπουδαίου μουσικού έργου. Η Ανοιχτή Δοκιμή διήρκησε περίπου μια ώρα και οι θεατές που βρέθηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τις διάσημες μουσικές συνθέσεις των Ροσσίνι, Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, άκουσαν τις οδηγίες και τις υποδείξεις του μαέστρου προς τους μουσικούς και τους μονωδούς αλλά και έζησαν από κοντά τη μαγική ατμόσφαιρα της προετοιμασίας μιας μεγάλης ορχήστρας.

Για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε μια μεγάλου βεληνεκούς δράση στον Πειραιά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχοντας σαν στόχο να φέρει την λυρική τέχνη κοντά στη ζωή της πόλης και μάλιστα σε μια περιοχή με περιορισμένη πολιτιστική δραστηριότητα».
 

- Μετά από αυτά, δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Λυρική Σκηνή και τους ανθρώπους για φέτος και φυσικά καλές ακροάσεις για όλους από εμάς που θα την τιμήσουν με την παρουσία τους στις εκλεκτές παραστάσεις που έχει ετοιμάσει για τον φετινό χειμώνα.
ΑΘΗΝΑ,27092013



 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου