Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ


 
Μια γιορτή για την Τήνο ήταν η προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της νεαρής αρχιτεκτόνισας Μαρίας Βιδάλη «Γη και χωριό - τα εξωκλήσια της Τήνου» που παρουσιάστηκε στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα και την τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Τηνιακοί, φίλοι της Τήνου και συνάδελφοί της.

Για το βιβλίο (Εκδόσεις ,μετά το χαιρετισμό που απήθυνε εκ μέρους της «Αδελφότητας Τηνίων Εν Αθήναις» η Φωτεινή Κελαδίτου, η Φοίβη Γιαννίση,επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Γιάννης Δρίνης, Δρ. Λαογραφίας, ο Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της τέχνης - Λογοτέχνης - Εικαστικός και ο Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

 
«To βιβλίο» μας είπε η Μαρία Βιδάλη, «πραγματεύεται ένα φαινόμενο των ημερών μας, αλλά βασίζεται παράλληλα σε μια μακρά ιστορική παράδοση. Δεν εστιάζεται σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ή αρχιτεκτονική μορφολογία, αλλά περισσότερο επικεντρώνεται στη σημασία της συνέχειας της παράδοσης που περιβάλλει τα εξωκκλήσια και τα πανηγύρια τους. Μέσω της μελέτης αυτής θέλησα να επιχειρήσω μια συνδυαστική θεώρηση των τελετών σε σχέση με τη δομή του χωριού, την αρχιτεκτονική του τόπου, τη σχέση του χωριού με το τοπίο, με τη θρησκεία, τις παραδόσεις, και τη θέση του εξωκκλησιού στο τοπίο. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια μπόρεσε να αποδοθεί η σχέση του εξωκκλησιού με τη ζωή του χωριού και την τοπογραφία του νησιού, καθώς και η σημασία τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού ως προς τη σχέση της αρχιτεκτονικής με τον άνθρωπο. Το εξωκκλήσι τοποθετημένο έξω από την τάξη και τη δομή του χωριού, δημιουργεί μια νέα χωρική σχέση, αποτελεί ένα δεύτερο κέντρο του ανθρώπου μέσα στη φύση μέσω της θρησκείας. Ο άνθρωπος μέσα από τις τελετές, τα πανηγύρια και τις μετακινήσεις του προς το εξωκκλήσι δημιουργεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης και χωριού και μια συνέχεια της παράδοσης στον σύγχρονο κόσμο».


 
Το βιβλίο του οποίου το σχεδιασμό έκανε ο Μιχάλης Παπαρούνης κυκλοφορεί από της Εκδόσεις «Futura», Χαριλάου Τρικούπη 72, Αθήνα. Τηλ. 2105226361 και future@otenet.gr.

Άλλες φωτογραφίες στο https://www.facebook.com/Ilias Provopoulos

Περισσότερα για την Τήνο: http://www.tinos360.gr, http://www.tinos.biz, http://www.vincenzo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου