Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ


 
Γέμισε χθες η αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στην πρώτη εκτέλεση του
τραγουδιού "Ίμβρο με τα εφτά χωριά" από τον Παντελή Θαλασσινό
 
Η αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων, αποδείχθηκε πολύ μικρή χθες το βράδυ για να χωρέσει όλους που πήγαν να ακούσουν τον Παντελή Θαλασσινό να τραγουδάει σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το τραγούδι  του Στέλιου Μαργωμένου «Ίμβρο με τα επτά χωριά». Ένα τραγούδι που έντυσε με μουσική ο Θανάσης Βασιλάς και το οποίο όπως φαίνεται από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Ίμβριοι της Ελλάδας αλλά και πρόσωπα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος θα γίνει το «τραγούδι της Ίμβρου».

Στην πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού "Ιμβρο μετα εφτά χωριά" στο Σύλλογο Ιμβριών. Από αριστερά, Θανάσης Βασιλάς, λαγούτο, Γιάννης Ματσούκας, κιθάρα, Λάζος Ιωαννίδης, λύρα, Αντώνης Τζήκα, κοντραμπάσο και ο Παντελής Θαλασσινός.

"Η εκδήλωση" ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Νίκος Κύλος «ήταν αφιερωμένη στους νεοφώτιστους 4 μαθητές του νεοσύστατου σχολείου των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, στα αδέρφια μας Ιμβρίους που είναι εδώ και δεκαετίες σκόρπια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της του κόσμου, στους αδερφούς μας που φύλαγαν Θερμοπύλες και έφυγαν άδικα πριν από πολλά χρόνια και σε όλους που ήταν στην αίθουσα». 
Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η ηθοποιός Νάταλι Μαργωμένου η οποία, αφού καλωσόρισε και χαιρέτισε τους επισήμους που παραβρέθηκαν, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη ο οποίος μίλησε για τη σημασία αυτού του τραγουδιού και ανέφερε:
«Είναι γεγονός ότι η Ίμβρος εμπνέει και ευαισθητοποιεί. Πρώτα τους Ιμβρίους που αναγκάστηκαν πρίν από πολλά χρόνια να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγω των επιλογών κάποιων που δεν ήταν οι ίδιοι, τους Ιμβρίους που αφήνουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν και βάζουν μπροστά πρώτα την αγάπη για τον τόπο τους παραμερίζοντας μισαλλοδοξίες, παραμερίζοντας εθνικισμούς, παραμερίζοντας όλα αυτά τα πράγματα που κρατάνε χώρια τον ένα άνθρωπο από τον άλλο, για να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους, να αναβιώσουν τα έθιμά τους και να δείξουν αυτή την ταυτότητα τοων Ιμβρίων με την χιλιάδων ετών της παρουσία τους πάνω στο νησί.

Αυτοί που ευαισθητοποιούνται, οι Ίμβριοι ευαισθητοποιούν μετά και άλλους. Όποιους τυχαίνει να βρεθούνε πάνω στο νησί, όποιους τυχαίνει να ακολουθήσουν την προσπάθεια που γίνεται, όποιους τυχαίνει να ακούσουν, να καταλάβουν, να αντιληφθούν αυτό το πράγμα που συμβαίνει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στη συγκεκριμένη κατάσταση, να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να σκεφτόμαστε δηλαδή θετικά. Αυτό λοιπόν τοπράγμα συμβολίζει απόψε η εκδήλωσή μας. Ένας δημιουργός, ο Στέλιος Μαργωμένος,καταξιωμένος στο χώρο του και καταξιωμένος κι εδώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια που βοηθάει του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, συναντιέται με ένα καταξιωμένο συνθέτη και με ένα καταξιωμένο καλλιτέχνη. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι πάρα πολύ θετικό, πάρα πολύ πετυχημένο και να δημιουργεί σε όλους μας μια ανάταση, μια αισιοδοξία, μια αίσθηση ότι έχουμε ξεκινήσει κάτι καινούργιο, ειδικά φέτος που τέσσερα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο μετά από 49 χρόνια, τη χρονιά που δυο - τρία παιδιά γεννήθηκαν μετά από πολλά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα μας».
Ακολούθησε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου την οποία διάβασε η Μαρία Ασανάκη και κατόπιν ο άρχων του πατριαρχικού θρόνου και τέως πρόεδρος του Συλλόγου, Χρυσόστομος Χριστοφορίδης διάβασε την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολμαίου με την οποία εξέφραζε την ευαρέσκειά του και τις ευχές προς τους συντελεστές του τραγουδιού καθώς και προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Εκδήλωσεις σαν αυτή ανέφερε προάγουν τα πολιτιστικά πράγματα του πολύπαθου νησιού. Κλείνοντας, μετέφερε την επιθυμία του Πατριάρχη να δει όλους τους Ιμβρίους το καλοκαίρι στο νησί όπου θα βρίσκεται και ο ίδιος.

Ακολουθήσαν σύντομοι χαιρετισμοί του συνθέτη Θανάση Βασιλά και του στιχουργού Στέλιου Μαργωμένου και κατόπιν στη μικρή σκηνή που είχαν στήσει για την περίσταση ανέβηκαν ο Παντελής Θαλασσινός και η ορχήστρα την οποία απάρτιζαν, ο Λάζος Ιωαννίδης στην λύρα, ο Αντώνης Τζήκας στο κοντραμπάσο, ο Άγγελος Χρουσάκης στα κρουστά και ο Γιάννης Ματσούκας στην κιθάρα. Μετά το τραγούδι το οποίο χειροκρότησαν όλοι θερμά, ο κόσμος ζήτησε από τον Παντελή να τραγουδήσει κάποια από τα πολύ γνωστά τραγούδια του, πράγμαπου έγινε και ενθουσίασε άλλη μια φορά την αίθουσα και η εκδήλωση έκλεισε με την επανάληψη του τραγουδιού που ήδη άρχισε να κυκλοφορεί στα χείλη των Ιμβρίων.

-       Για όποιον επιθυμεί να προμηθευτεί το single με το τραγούδι «Ίμβρο με τα επτά χωριά»,μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του Συλλόγου Ιμβρίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 17122 Νέα Σμύρνη, τηλ.2109347957 και e-mail:info@imvrosisland.org). Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο Ιμβρίων στο www.imvrosisland.org.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου