Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ!!!






Η οδός Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, είναι ο δρόμος που κυριολεκτικά σημάδεψε τη ζωή μου και τον οποίο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που ζω μόνιμα σε αυτή την πόλη, έχω περπατήσει τις νύχτες περισσότερο από κάθε άλλο της Αθήνας και τούτο γιατί όταν δούλευα στις εφημερίδες (1986 – 2002) και σχολούσα γύρω ή μετά τα μεσάνυχτα, πάντα πριν πάω στο σπίτι περνούσα από τα μαγαζιά για ένα ή περισσότερα ποτά.  

Έτσι ανάμεσα στο πρώτο ουίσκυ και στο τελευταίο, γνώρισα δεκάδες ανθρώπους, συνδέθηκα μαζί τους, δημιούργησα φιλίες και σχέσεις. Όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα όσα ζήσαμε τα παλιά ωραία ομολογουμένως χρόνια, θυμούμαι καθώς και τελευταία πηγαίνω συχνά στην Καλλιδρομίου, περισσότερο την ημέρα τώρα και λιγότερο τη νύχτα. Με λίγα λόγια, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια από την Καλλιδρομίου, ο καθένας με τον τρόπο του γράψαμε κάποιες ιδιαίτερες σελίδες για την ιστορία της πόλης και απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω κάποιοι άρχισαν ήδη να τη γράφουν. 

Πέρα όμως από αυτό, η ζωή στην Καλλιδρομίου συνεχίζει χωρίς πολλές αλλαγές και στη θέση των αποχωρούντων έρχονται νέοι και γεμίζει τόσο η νύχτα όσο και η ημέρα του ωραίου αυτού δρόμου. Φέτος μάλιστα ορισμένοι από τους ανθρώπους που τη ζουν καθημερινά και έχουν τα ωραία μαγαζιά (Ένοικος, BURBON, Ερωδιός, Ίνδικτος, Παρασκήνιο, Άμα Λάχει) που πηγαίνουμε τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, θέλησαν να δημιουργήσουν μια σειρά εκδηλώσεων, τα «Καλλιδρόμια 2013»  με βασικό σύνθημα «Είμαστε σε καλό δρόμο» και μας καλούν να περάσουμε μαζί τους κατά τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαημέρου λίγες όμορφες ξεχωριστές στιγμές.


Εγώ ομολογώ δεν πρόλαβα από την αρχή τις εκδηλώσεις και μόλις χθες αξιώθηκα να πάω στον «Ένοικο», το μαγαζί που έχω περάσει τις περισσότερες νύχτες της ζωής μου στην Αθήνα, να ακούσω τη φίλη Όλια Λαζαρίδου να διαβάζει ποιήματα αγαπημένων της ποιητών. Το μαγαζί ήταν γεμάτο, όπως τις παλιές καλές νύχτες της δεκαετίας του ’80 και οι φίλοι που έδωσαν το παρόν πολλοί και διαλεχτοί. Κάποιοι έλλειπαν δικαιολογημένα αλλά νιώθαμε σαν η σκιά τους να κάθονταν δίπλα μας στη μπάρα και τσουγκρίσαμε νοερά τα ποτήρια μας ευχόμενοι καλή αντάμωση. Οι νεότεροι μπορεί να μην τους ήξεραν, αλλά άκουσαν στίχους τους από την Όλια και μπορεί να κατάλαβαν γιατί μνημονεύτηκαν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «καλλιρόμια 2013» συνεχίζεται σήμερα stoow 21.30 με παράstash ρεμπέτικου κουκλουθέτρου για ενήλικες με το τίτλο «Γιοβάν», από τα μέλη της ομάδας κουκλοθέατρου «Bufos”.  ToΣάββατο θα γίνει η θεατρική παράσταση www.ionesko.gr σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου. Την Κυριακή το πρόγραμμα έχει: 11.00 – 14.30 παράσταση παιδικού θεάτρου από την ομάδα ‘Αστροναύτες» με τίτλο «Μίλα, μήλα μαγικά». Και στις 16.00 – 20.00 live με τους Belleville σε μουσικές τζαζ, μπλουζ και σουίνγ του Μεσοπολέμου. Τη Δευτέρα 23/12 στις 23.00 με τον Βασίλη Τσόνογλου και τους «Ακάλυπτος Χώρος». Την Τρίτη  24/12, από τις 16.00 – 22.00 live funky, disco και rocknroll με μουσικές με τους SbaraQuarck.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (15/12 – 24/12) θα λειτουργήσουν εκθέσεις εικαστικών του Τάσου Παυλόπουλου,  Αχιλλέα Χρηστίδη, Παναγιώτη Μητσομπόνου, Νίκου Τρανού, Πάρι Χαβιαρά, Βαγγέλη Ζαφειρόπουλου, Ελένης Ζούνη, Μαργαρίτας Κιάου και Σοφίας Κανάκη και γελοιογραφίας από τον Γιάννη Καλαϊτζή. Παράλληλα στο χώρο των εκδόσεων «Ίνδικτος» θα λειτουργεί παζάρι βιβλίων. 

ΑΘΗΝΑ, 19122013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου