Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑ



 
Από αριστερά: Ηλίας Ντζιώρας, Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της "Πανευρυτανικής Ένωσης", Κώστας Π. Μπακογιάννης, δήμρχος Καρπενησίου, Μιχάλης Σταφυλάς, συγγραφέας, Νίκος Πουρνάρας, Ελένη Πουρνάρα, Ηλίας Λιάσκος, γραμματέας της "Πανευρυτανικής Ένωσης", Λάμπρος Τσιτσάνης, περιφερειακός σύμβουλος Στεράς Ελλάδας, Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Παντελής Καψής, Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Κλεομένης Κουτσούκης, πανεπιστημιακός και Κώστας Φούκας.

Ένας σπουδαίος Ευρυτάνας τιμήθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου, στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η οποία γέμισε με κόσμο, συμπατριώτες του κυρίως αλλά και από αρκετούς δημοσιογράφους που ήρθαν να τιμήσουν το Δημήτρη Πουρνάρα (1900 – 1986), έναν «Απόστολο της Δημοκρατίας» όπως χαρακτηρίστηκε από τους σύγχρονούς του, αφού με την πέννα του και με τους συνεχείς αγώνες του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας, σε περιόδους λίαν κρίσιμες και πολυτάραχες…

Από αριστερα: Κώστας Παπαδόπουλος,. Αννα Πολυτίμου - παπακωνσνατίνου, Μιχάλης Σταφυλάς, Κλεομένης Κουτσούκης, Βασίλειος Κοραχάης και Παντελής Καψής

Αφορμή για την ωραία εκδήλωση ήταν η κυκλοφορία και η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο αειθαλής  Ευρυτάνα Μιχάλη Σταφυλά, «Δημήτρης Πουρνάρας, ο ανεξάρτητος και ελεύθερος δημοσιογράφος» (Έκδοση της «Πανευρυτανικής Ένωσης»).  Για το βιβλίο μίλησαν οι Παντελής Καψής, Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Βασίλειος Κοραχάης, Δημοσιογράφος, τ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Κλεομένης Κουτσούκης, ομότιμος  καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ η ηθοποιός  Άννα Πολυτίμου – Παπακωνσνατίνου διάβασε αποσπάσματα. Χαιρετισμούς απηύθυναν, η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο συγγραφέας Μιχάλης Σταφυλάς, ο Κώστας Α. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της «Πανευρυτανικής Ένωσης» και εκ μέρους της οικογένειας του Δημ. Πουρνάρα η κόρη του Ελένη. Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμής (ειδικής πλακέτας) από τον δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Π. Μπακογιάννη στα παιδιά του Δημήτρη Πουρνάρα, Ελένη και Νίκο. Μικρή παρέμβαση – χαιρετισμό έκανε και ο συγγραφέας Μάρκος Γκιόλιας ο οποίος αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική συνεργασία που είχε με τον Δημήτρη Πουρνάρα.

 
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.



 Σημειώνουμε επίσης πως μια ωραία κίνηση από πλευράς της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου, ήταν τα σήματα της ΕΣΗΕΑ που καρφίτσωσε στα πέτα της Ελένης και του Νίκου Πουρνάρα, κίνηση που δείχνει πως η Ένωσή μας αναγνωρίζει τα παιδιά του Δημήτρη Πουρνάρα ως μέλη της μεγάλης οικογένειας των ελλήνων δημοσιογράφων. 

Η Ελένη και ο Νίκος Πουρνάρας με τον δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Π. Μπακογιάννη
 Εγώ προσωπικά δεν πρόλαβα στις εφημερίδες τον Δημήτρη Πουρνάρα καθώς στο χώρο μπήκα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και ακόμη αναζητούσα το δρόμο μου. Άκουγα όμως τους παλαιότερους που τον γνώριζαν και είχαν δουλέψει μαζί του, να μου λένε, σαν τους απαντούσα όταν με ρωτούσαν από πού είμαι, πως είναι τιμή μου να κατάγομαι από τον ίδιο τόπο με ένα τόσο σπουδαίο δημοσιογράφο.  Το γεγονός, όντως με έφερνε μπροστά σε κάποιες ευθύνες  και φυσικά καμάρωνα για την περίπτωση. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω αλλά άρχισα να διαβάζω ότι δικά του δημοσιεύματα εύρισκα και φυσικά ρωτούσα πολλούς συμπατριώτες για τον άνθρωπο και το έργο του.

 
Η Άννα Πολυτίμου Παπακωνσνατίνου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο

Έτσι λοιπόν χάρηκα διπλά προχθές το βράδυ για την τιμή που του έκαναν οι συμπατριώτες του και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Περισσότερο όμως χάρηκα και απόλαυσα το ωραίο βιβλίο που έγραψε ο πατριάρχης των Ευρυτανικών Γραμμάτων, ο ακούραστος  και διαρκής έφηβος Μιχάλης Σταφυλάς ο οποίος γνώρισε προσωπικά τον Δημήτρη Πουρνάρα και αντλώντας πολύτιμα στοιχεία από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, αφενός, και από το εναπομείναν από την καταστροφική μανία των δικτατοριών 1936 και 1967 αρχειακό υλικό της οικογένειας Πουρνάρα (Ελένης και Νίκου Πουρνάρα) κατόρθωσε να μας παρουσιάσει με  αυτόν τον τόμο την πνευματική και αγωνιστική δράση του και τη συνεισφορά του στην πορεία του Έθνους μας με την μαχητική αρθρογραφία του και την άτεγκτη κριτική του προς πάσα κατεύθυνση, περισσότερο δε για τα εθνικά μας θέματα τα οποία και σήμερα ακόμα μας ταλανίζουν (Κυπριακό, μακεδονικό, γερμανικές αποζημιώσεις) αλλά και για θέματα ηθικής και υπεράσπισης διαφόρων κοινωνικών αξιών. Ο λόγος του Δημήτρη Πουρνάρα, όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο πρέοδρος της Πανευριτανικής Ένωσης, Κώστας Παπαδόπουλος, αποδεικνύεται ιστορικά, σήμερα ότι ήταν λίαν ουσιαστικός, διδακτικός αλλά και προφητικός.
 
Ο Μιχάλης Σταφυλάς μιλάει για τον Δημήτρη Πουρνάρα και το έργο του
«Το θέμα Δημήτρης Πουρνάρας», σημειώνει ο Μιχάλης Σταφυλάς στο εισαγωγικό του σημείωμα, «δεν ήταν εύκολο, γιατί ο μεγάλος και πολυσύνθετος αυτός δημιουργός πολιτικών και κοινωνικών απόψεων, υπέρ των οποίων βρίσκονταν σε καθημερινή δραστηριότητα, είχε μέσα του έναν επαναστάτη ανυποχώρητο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος, που περισσότερο σκεφτότανε τους άλλους και για τους άλλους, παρά τον εαυτό του. 
 
Η κόρη του Δημήτρη Πουρνάρα, Ελένη, μιλάει από μέρους της οικογένειας Πουρνάρα
Όταν οι συνάδελφοί του θησαύριζαν ενοικιάζοντας την πέννα τους σε κάθε κατεστημένο,, αυτός αρνιόταν να υποστείλει ακόμη και για λίγο τη σημαία της Αλήθειας και την υπεράσπιση αυτών που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ο Δημήτρης Πουρνάρας ολοζωής στάθηκε υπόδειγμα Ανθρώπου και κοινωνικού παράγοντα, που άφησε σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το ύψιστο καθήκον της υπεράσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων. Πίστευε πως μόνο αν καθένας μας γίνει καλύτερος, τότε η κοινωνία θα γίνει καλύτερη. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος του Πολίτη». 

Στην πρώτη σειρά. Από αριστερά: ο πατήρ Δαμασκηνός, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, η Κέλυ Μπουρδάρα, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Λάμπρος Τσιτσάνης και η Φανή Πετραλιά, γραμματές του Μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Στην ωραία εκδήλωση, έδωσαν το παρόν τους  η καθηγήτρια πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο περιφερειακός σύβουλος Ευρυτανίας Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κώτσιας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων Λάμπρος Καρράς, άλλοι παράγοντες της πολιτικής και της δημόσιας ζωής, αρκετοί πανεπιστημιακοί καθώς και πολλοί Ευρυτάνες και φίλοι της Ευρυτανίας. Σημειώνουμε, πως το βιβλίο διανείμετε δωρεάν από την «Πανευρυτανική Ένωση», (Κλεισθένους 17, τηλ. 2103240001 και 2106920004. Email: panevrytanikienosi@gmail.com και www.panevrytaniki.gr

20122013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου