Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ…


 
Έπρεπε να γίνει και αυτό, για να δώσουμε λίγη προσοχή και στα δέντρα της πόλης, σε αυτά που επιζούν στις λιποψυχισμένες δεντροστοιχίες των μεγάλων δρόμων και των λεωφόρων, εκείνα που κάνουν παρέα με άλλα ασθενικά σε πάρκα και πλατείες και σε εκείνα ακόμη που τολμούν να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν μόνα τους σε άδεια οικόπεδα και σε άλλα έρημα σημεία και διασώζονται χάρη στην αντοχή τους και την απουσία κατσικιών.
Είναι μεγάλη η κουβέντα και γι΄αυτό θα σταθούμε μόνο στο άμοιρο δέντρο που έριξε χθές ο αέρας στη Σταδίου και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα .Πρόκειται για έναν βραχυχίτωνα ετερόφυλλο (μας πληροφορεί πολύ ωραία ο φίλος Stamatis Sekliziotis και τον ευχαριστούμε) και είναι ξενικό είδος για την Αττική, ήτοι κάτι σαν μετανάστης που φύτεψαν στο κέντρο της πόλης. Ας πούμε πως καλά έκαναν αλλά αυτοί που είχαν την ιδέα να βάλουν στη Σταδίου μια σειρά από βραχυχίτωνες δεν σκέφτηκαν που στο καλό θα βρει χώμα αυτό το δέντρο να απλώσει τις ρίζες του. Και ας πούμε εύρισκε, πότε το άφησαν ήσυχο οι λογής «κοινωφελείς» υπηρεσίες που κάθε λίγο και λιγάκι σκάβουν δίπλα στις ρίζες τους, μέχρι δυο μέτρα χαντάκια και απλώνουν μέσα τους σωλήνες και καλώδια και μετά τα μπαζώνουν με ότι σκουπίδια βρίσκουν δίπλα τους και φυσικά και παραχώνουν ότι δηλητήρια έχουν χρησιμοποιήσει για τις συνδέσεις και άλλα πρακτικά της δουλειάς τους.

Οι κινήσεις αυτών των συνεργείων είναι πανομοιότυπες και τίποτα δεν μπορεί να τις αλλάξει αφού έτσι στραβά ξεκίνησε η ανάπτυξη των δικτύων και έτσι θα μείνει. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, έρχονται οι επόμενοι,δηλαδή αυτοί που στρώνουν τα πεζοδρόμια με πλάκες ή κυβόλιθους από γρανίτη(!) και τους δρόμους με άσφαλτο και καλύπτουν όλη την επιφάνεια μέχρι τη φλούδα του δέντρου χωρίς να σκεφτούν από πού αυτό θα πάρει λίγο νερό. Πιθανόν σκέφτονται πως αυτό το δέντρο μπορεί να απλώσει τις ρίζες του και να ποτιστεί από τους υπονόμους ή ακόμα και από το σπασμένο δίκτυο ύδρευσης.
Για το θέμα μπορεί ο καθένας να σκεφτεί ότι θέλει, αλλά βέβαιο είναι μόνο ένα,όλοι μοιάζουν να μισούν ή είναι αδιάφοροι για τα δέντρα και κάνουν οτιδήποτε να τα εξολοθρεύσουν τραυματίζοντας με κάθε τρόπο τις ρίζες τους η δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον κορμό τους. Για αυτούς τους λόγους έπεσε και ο βραχυχίτωνας ο ετερόφυλλος της Σταδίου που δεν τον είχαν αφήσει να απλώσει πουθενά οριζόντιες ρίζες και η κεντρική του δεν άντεξε να κρατήσει όρθιο το δέντρο στον δυνατό αέρα και κόπηκε κυριολεκτικά σαν καρότο και έπεσε στο δρόμο που ευτυχώς δεν είχε πολύ κόσμο εκείνη τη στιγμή.

Σημειώνουμε, πως στην αποτροπή του ατυχήματος λειτούργησαν τόσο τα καλώδια του τρόλει αλλά και τα κάγκελλα που φυτεύτηκαν στους δρόμους επί δημαρχίας του Δημάρχου - καγκελλαρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου τα οποία, δεν ξέρω ή τα φρόντισαν τόσο που μοιάζουν να είναι απέθαντα ή όπως λένε διάφοροι φίλοι, τα σηκώνει πολύ ο τόπος.

ΑΘΗΝΑ, 04122013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου