Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ


Ο Βασίλης Καραγεώργος με την κόρη του Σωτηρία
πίσω από το πιο ωραίο καρότσι σαλεπιτζή στην Αθήνα
Ο Βασίλης Καραγεώργος είναι από τους πιο παλιούς γνωστούς μου μικροπωλητές στο κέντρο της Αθήνας και στον πάγκο του οποίου κάνω πάντα μια στάση κάθε φορά που βγαίνω να περπατήσω στην Ερμού και μαζί αλλάζουμε λίγες αλλά ουσιαστικές κουβέντες για την κατάσταση και την κίνηση του δρόμου που ραγδαία χάνει το παραδοσιακό ύφος του.

Ο Βασίλης κατάγεται από το χωριό Αρματολικό (Μπούκουρο της «Ορεινής Πατρίδας») των Τρικάλων ψηλά στον Αχελώο και παλεύει στους δρόμους της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι δε από τους τελαιυταίους νόμιμους μικροπωλητές της Αθήνας και τα τελευταία χρόνια στον πάγκο (Ερμού και Καπνικαρέας) του πουλάει ωραίες καρύδες, ωμές ή τυποποιημένες χειμώνα καλοκαίρι με βοηθό τη γυναίκα του Αρτεμισία ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που τον βοηθάνε και οι δυο μεγαλύτερες από τις τέσσερις κόρες τους.
Εκτός από τις καρύδες, το χειμώνα ο Βασίλης βγάζει και ένα πάγκο (καρότσι) με σαλέπι το οποίο προμηθεύεται από γνωστούς του (και δικούς μου) στην Πίνδο και το φτιάχνει με τον παραδοσιακό τρόπο που έχει μάθει από τους παλιούς σαλεπιτζήδες της Αθήνας και φυσικά ξεχωρίζει από τα άλλα προσφερόμενα που έχουν προέλευση από την Αλβανία και την Τουρκία. Με αυτό το καρότσι τις ημέρες των εορτών ο Βασίλης κυκλοφορεί πολλές φορές μέχρι την πλατεία Αβησσυνίας και προσφέρει ωραίο γευστικό σαλέπι στον κόσμο.

Εκλεκτοί φίλοι,όπως ο Τάσος Μελίτης εξυπηρετούνται από τη Σωτηρία

Εμείς που τον γνωρίζουμε, τον έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε πάντα που να τον αναζητήσουμε όταν θέλουμε το ωραίο του σαλέπι. Εκείνο όμως που μας ξάφνιασε τούτες τις ημέρες ήταν όταν είδαμε στη θέση του, μια από τις κόρες του τη Σωτηρία να αντιμετωπίζει με θάρρος την κίνηση και να εξυπηρετεί τους πελάτες. Λέω μας ξάφνιασε γιατί ξέραμε πως είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Φιλολογίας και ήταν στο Ρέθυμνο αλλά όπως μας είπε ο Βασίλης, πήρε μεταγραφή για την Αθήνα και τις ημέρες που δεν έχει μαθήματα, αναλαμβάνει το καρότσι με το σαλέπι κι έτσι βοηθάνε τον πατέρα τους στη δύσκολη δουλειά του δρόμου και παράλληλα αποτελούν μαζί με την αδερφή της Γεωργία - Μαρία, μια ξεχωριστή εικόνα σε αυτόν τον δρόμο που σιγά - σιγά οι μνήμες του υποχωρούν μπροστά στην κρίση με όλες τις συνέπειες που αυτή επιφέρει…
ΑΘΗΝΑ, 16122013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου