Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΟΡΟΥ



Τελευταία φορά που είδα στην Αθήνα έκθεση με έργα του Χρήστου Μποκόρου ήταν το 2004, (Αδιάβαστο δάσος/Βίνιανη 2004) και ομολογώ πως ήταν μένα ένα μακρόστενο σανίδι από τις παλιές ξύλινες γέφυρες της Ευρυτανίας που πάνω τους ζωγραφίζει ο Χρήστος που το πάτησα και διάβηκα τότε τον Αχελώο, να περάσω από τη μεριά των Τρικάλων, στα Τζουμέρκα και έβαλα τα θεμέλια του βιβλίου: «Ορεινή Πατρίδα - Στον Άσπρο,στην Πίνδο»…
Από τότε πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια και παραμονές των Χριστουγέννων, με την έκθεσή του «Τα στοιχειώδη» στο Μουσείο Μπενάκη, (Οδός Πειραιώς 138) ο Χρήστος με έκανε να γυρίσω πίσω το δρόμο της ζωής μου και να μετρήσω τα πράγματα που απόκτησα ή φορτώθηκα, όχι για να αλαφρώσω απ’ αυτά αλλά για να ζυγίσω την ευθύνη μου..


Δεν είμαι ο ειδικός να κρίνω το έργο του, ούτε και να πω περισσότερα· αφήνω τον ίδιο να μιλήσει για το έργο του κι εσάς να πάτε να τα δείτε τα «Στοιχειώδη» με τα ίδια τα μάτια σας.
«Η ζωγραφική μου άσκηση αυτογνωσίας, στοχάστηκε τη σχέση μου με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδεύομαι με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζομαι τα απολύτως αναγκαία στη ζωή. Πως θα ορθώσουμε το ανάστημά μας, απαλλαγμένοι από τα περιττά. Πάνω σε σανίδια από ορεινές γέφυρες, ζωγραφίζω κοπιώντες και πεφορτισμένους και τα ελάχιστα απαραίτητα της ζωής: λίγο φαί, νερό να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, και μια πόρτα ανοιχτή. Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ’ το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη».



-          Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιανουρίου 2004 και μπορείτε να την επισκεφθείτε τις ώρες και τις ημέρες που λειτορυγεί το Μουσείο. Σήμερα μάλιστα το μεσημέρι,στις 12.30 θα είναι εκεί και ο ίδιος ο Χρήστος να σας ξεναγήσει και να μιλήστε μαζί του. 

Δείτε περισσότερα για τον Χρήστο Μποκόρο και το έργο του.

http://www.bokoros.gr/virtualtour/virtual_tour.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου