Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΜΙΑΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ



Αναφερθήκαμε χθες στις αυλές και τους κήπους του Γαλαξιδίου που φιλοξενούν διάφορα είδη εσπεριδοειδών και στον τρόπο που προστατεύουν τους καρπούς των δέντρων από τους μακρυχέρηδες και τους αγενείς περαστικούς οι νοικοκυραίοι και προς τούτο υψώνουν τοίχους, βάζουν κάγγελα και τοποθετούν ακόμη και συρματοπλέγματα γύρω τους.

Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο και με ορισμένους που θέλουν (και το καταφέρνουν βεβαίως) να «καλλιεργήσουν» ένα ξυνόδεντρο στο μπαλκόνι τους ή στην ταράτσα τους καθώς θεωρούν πως μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς και ποτέ δεν τους περνά από το μυαλό η σκέψη πως αυτός που θέλει να κόψει ένα καρπό, μπορεί να κουβαλάει και σκάλα μαζί του ή να κρεμαστεί με σχοινί, όπως κάνουν διάφοροι επιτήδειοι και να τους τα κλέψει.

Δεν έχουν τέτοιο φόβο αυτοί οι άνθρωποι που επιθυμούν και εν μέρει το καταφέρνουν, να έχουν ένα τέτοιο δέντρο δίπλα τους και ζουν στο μπαλκόνι την ψευδαίσθηση της αυλής με τα ξυνόδεντρα.  Κάπως έτσι είναι αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στην κλίμακα γιατί οι λεμονιές για παράδειγμα ή μανταρινιές που βάζουν στις γλάστρες υποχρεώνονται λόγω της στενότητας της γλάστρας να μη μεγαλώσουν ως πρέπει, ούτε τον κορμό τους, ούτε και τον καρπό τους. Πιθανόν δε να έχουν και μικρότερα φύλλα αλλά τούτο μου διαφεύγει.

Έχουν λοιπόν αυτά τα άμοιρα δέντρα την τύχη να βρεθούν αντί ενός κήπου όπου ανάλογα το έδαφός του να απλώσουν τις ρίζες τους όπου θέλουν, να αντλήσουν από αυτό τα πολύτιμα στοιχεία και νερό για να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να παλέψουν με τις πέτρες, σε μια μεγάλη γλάστρα ή και ένα κομμένο βαρέλι πολλές φορές όπου ο άνθρωπος έχει αναλάβει να εμπλουτίζει με χώμα, να το ποτίζει και να τους ρίχνει και λίγο λίπασμα.

Η γλάστρα λοιπόν αποτελεί για τις ρίζες αυτών των δέντρων που σημειωτέον, δεν έχουν ούτε πόδια να περπατήσουν αλλά ούτε και φτερά να πετάξουν, μια φυλακή που είναι υποχρεωμένα να ζήσουν μέχρι τη στιγμή που πάψουν να αποτελούν αισθητική σύνθεση στο μπαλκόνι και να βρεθούν σε κάποια άκρη του πεζοδρομίου. Τούτο τις περισσότερες φορές συμβαίνει σαν οι νοικοκύρης τους, για κάποιους λόγους αμελήσει να τα ποτίσει το καλοκαίρι αλλά και από παγετό αν πέσει βαρύς ο χειμώνας στην πόλη που βρίσκονται.

Όσον αφορά τώρα την ποιότητα των καρπών τους, τούτο εξαρτάται αποκλειστικά από τα λιπάσματα που τους ρίχνουν στη γλάστρα και ανάλογα τις υποδείξεις του γεωπόνου γιατί δεν είναι δα όλοι γεννημένοι δεντροκόμοι αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να διαλαλούν πως η πορτοκαλιά τους για παράδειγμα κάνει ωραία πορτοκάλια αλλά λησμονούν ή δεν θέλουν να προσέξουν πως καρποί της βεράντας τους είναι κατά τι μικρότεροι από εκείνους που βγάζουν οι πορτοκαλιές που ζούν στις αυλές και τα περιβόλια…


ΑΘΗΝΑ, 04012014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου