Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ






Η «Πίτα του Ηπειρώτη» είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός και η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών που γίνεται κάθε χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και για τη γιορτή αυτή συγκεντρώνονται εκεί εκατοντάδες και χιλιάδες Ηπειρώτες απ’ όλη την Αττική αλλά και από άλλα μέρη να ακούσουν τα τραγούδια του τόπου τους, να καμαρώσουν τα νειάτα αλλά και τους τρανότερους να χορεύουν και τέλος, ως μια συμβολική κίνηση που δηλώνει τη θέλησή τους να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη με τον γενέθλιο τόπο και να μη ξεχάσουν τις ρίζες τους,  να μπούνε και οι ίδιοι στο χορό. 


Η «Πίτα του Ηπειρωτη» είναι ένας καθιερωμένος θεσμός, αλλά σαφώς τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται κι αυτός σκληρά από την οικονομική κρίση και από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φορείς και η χορηγοί. Έτσι, προς παράπονο των διοργανωτών αλλά και των συμμετεχόντων, δεν γέμισαν από άκρη σε άκρη οι κερκίδες του ΣΕΦ όπως γινόνταν τα παλιότερα χρόνια. Τούτο όμως δεν στάθηκε ικανό να υπονομεύσει την εορταστικη διάθεση και τη χαρά του ανταμώματος για όσους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου έκαναν τον κόπο να φτάσουν προχθές εκεί, αψηφώντας τις προκλήσεις μιας ανοιξιάτικης ημέρας η οποία μάλιστα κυλούσε σε αποκριάτικους ρυθμούς στην πόλη και στις κοντινές εξοχές.
Η μεγάλη γιορτή, εκτός από την κοπή της πίτας την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος ο οποίος έχει ηπειρωτικές ρίζες, περιελάμβανε επίκαρη ομιλία από τον πρόεδρο της «Πανηπειρωτικής» Γεώργιο Δ. Οικονόμου καθώς και βραβεύσεις Ηπειρωτών που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς. Φέτος βραβεύτηκαν το «Θερινό σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιανατολικής Πίνδου», η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου «Η Υπαπαντή» και η ΕΡΑ Ιωαννίνων.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση παιδικών χορευτικών και στη συνέχεια ακολούθησαν περί τα 80 χορευτικά ηπειρωτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων καθώς και χορευτικών από τη Θράκη η οποία φέτος ήταν η «ηπειρώτικη γέφυρα» με την Ελλάδα και τον κόσμο και καταχειροκροτήθηκαν. 


Στην μεγάλη αυτή εκδήλωση έπαιξαν οι κομπανίες του Ηλία Πλαστήρα, του Θοδωρή Γεωργόπουλου, του Τάσου Μαγκλάρα, του Θωμά Λώλη, του Λευτέρη Γκιώκα, η κομπανία «Λαλητάδες» και για τους Θρακιώτες τραγούδησε ο Βαγγέλης Δημούδης και έπαιξαν ο Σωτήρης Ιντζούδης γκάϊντα, ο Δημήτρης Αρβανίτης έπαιξε λύρα και ο Μάκης Κούτρας νταούλι. Τραγούδησαν επίσης το Εργαστήρι Ηπειρωτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού ΠΣΕ, το Πολυφωνικό Σύνολο «Χαονία», το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπειρου (Β. Κώτσου) και το Πολυφωνικό Σχήμα «Τα’ Αϊτάρια». Σημειώνουμε πως την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης ο οποίος μαζί με την ηθοποιό Παρασκευή Κατσάνη παρουσίασαν το πρόγραμμα ενώ πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά της ΕΡΑ Ιωαννίνων, των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, των εθελοντών κινηματογραφιστών και βεβαίως του Κώστα Μπατσή ο οποίος έχει αφιερώσει μια ζωή στα ηπειρώτικη αποδημία και την ιδιαίτερη πατρίδα του. 














ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ήθελα πάρα πολύ να έβαζε λεζάντες στις φωτογραφίες που τράβηξα χθες στο ΣΕΦ αλλά όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον. Γι’ αυτό και παραθέτω όσες περισσότερες μπορώ στο ειδικό άλμπουμ «Η ΠΙΤΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» ΤΟΥ 2014 και έτσι είναι στη διάθεση όπου θέλει να βάλει ονόματα και επισημάνσεις. Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και θα αποτελέσει ένα βήμα γνωριμίας μεταξύ μας. 













































 




























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου