Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ


 
Μιλάμε απόψε (στις 19.00 στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ) για μια άγνωστη σε πολλούς ιστορία της Αργιθέας και συγκεκριμένα του χωριού Βραγκιανών - ένα μεγάλο και ισχυρό άλλοτε χωριό πάνω από τον ρου του Αχελώου και παρουσιάζουμε ένα πολύτιμο για την τοπική ιστορία και όχι μόνο βιβλίο.  

 
Πρόκειται για το βιβλίο «Η Μεγάλη Νύχτα - 18 Δεκεμβρίου 1862» και αναφέρεται στη λεηλασία του αρχαίου μοναστηριού της περιοχής, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών Καρδίτσας, από ομάδα 17 Τουρκαλβανών υπό τον λοχίαν Τσέτσαν που έφτασαν εκεί από το μεθοριακό φυλάκιο του Μεσοπύργου (Σουμερού)  Άρτας καθώς η περιοχή ήταν ακόμη κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτοί μπήκαν κρυφά στο μοναστήρι από προδωμένο σημείο, συνέλαβαν τον ηγούμενο ο οποίος αρνήθηκε να τους αποκαλύψει που είναι τα χρήματα και τα τιμαλφή, τον έσφαξαν μαζί με άλλα έξι άτομα που ήταν εκείνο το βράδυ στο μοναστήρι. Το φοβερό γεγονός συγκλόνισε την περιοχή και υποχρέωσε τις τουρκικές αρχές να στείνουν αποσπάσματα που συνέλαβαν τους δολοφόνους ληστές και οι οποίοι αποκάλυψαν που είχαν κρυμμένα μέρος των κλοπομαίων τα οποία επέστρεψαν στη Μονή και από τα οποία όσα διασώθηκαν, αποτελούν σήμερα το θησαυρό της περιοχής. 
 
Εκτός του προαναφερόμενου τραγικού γεγονότος, το βιβλίο το οποίο επιμελήθηκαν οι Θανάσης Καραγεώργος και Λάμπρος Πολύζος, περιέχει και σύντομη ιστορία της Ιεράς Μονής η οποία μετά τη λεηλασία εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε ως τα τελευταία χρόνια που επανδρώθηκε και ανακαινίστηκε υποδειγματικά  από τους αυταδελφούς μοναχούς Λεόντιο και Αναστάσιο των Κρητών. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2009, ο Λεόντιος ενθρονίστηκε Ηγούμενος της Μονής ενώ στο δυναμικό της προστέθηκαν και άλλοι τέσσερις μοναχοί.  

ΑΘΗΝΑ, 05022014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου