Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ...



Κωνσταντής Θάνος, (1925 - 2014)

Με αφορμή χθες την «Ημέρα της γυναίκας» παρουσίασα τις γυναίκες από το χωριό Νεράιδα Δολόπων Καρδίτσας (πρώην Ευρυτανία), τις αγραφιώτισες «ηρωϊδες» του βιβλίου μου «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» και μου άρεσε πολύ που δείξατε τόσο έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτές και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια που μου γράψατε.

Καραμέτος Γιάννης

 Εννοείται πως αυτές τις γυναίκες τις τιμούμε και τις έχουμε στο μυαλό μας κάθε μέρα του χρόνου που περνάει. αλλά πρέπει να πούμε πως οι περισσότερες από αυτές, δεν ζούν μόνες, έχουν και τον  άντρα τους που μαζί πορεύονται στη ζωή του μικρού χωριού. Οι περισσότερες βέβαια στη Νεράιδα είναι χήρες, καθώς κάτι που ξεχνάμε και είναι ευκαιρία να το πούμε είναι ότι οι άντρες είναι πιο ευάλωττοι στις κακουχίες της ζωής και αφήνουν, και στη Νεράιδα και σε όλη την Ελλάδα, τα εγκόσμια σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες. 

Σπύρος Μπαλτής
 Στη Νεράιδα λοιπόν υπάρχουν και άντρες, λιγότεροι από τις γυναίκες και όσους θα δείτε στο βιβλίο έχουν πάνω κάτω την ίδια ηλικία με τις κυράδες που σας σύστησα χθες, έχουν περάσει κι αυτοί την παιδική τους ηλικία και την εφηβεία στην Κατοχή και τον Εμφύλιο και επιστρέφοντας μετά το 1950 στο χωριό, ήταν αυτοί που λόγω ηλικίας και δύναμης έβαλαν πλάτη να ξαναχτιστεί το χωριό και έπιασαν, άλλος τη σκαπάνη κι άλλος τη γκλίτσα να ζήσουν,στα χωράφια, στα κοπάδια, στο δάσος και στις μικροδουλειές του κόσμου ολόκληρου.

Γιάννης Μακρής


Συνταξιούχοι όλοι, από τον ΟΓΑ οι περισσότεροι καθώς ουδέποτε εγκατέλειψαν το χωριό τους και τα αγροτοποιμενικά, ζουν μαζί με τις γυναίκες τους μια απλή ζωή στο χωριό και περνάει η ημέρα τους με τίποτα μικροδουλειές, λίγες ώρες στο καφενείο για καμιά δηλωτή, ατέρμονες αφηγήσεις για τα παλιά χρόνια, εκκλησιασμό και αναμονή για τις επισκέψεις των παιδιών τα Σαββατοκύριακα και είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις, της χαράς αλλά και της λύπης που δυστυχώς και είναι και συχνότερες για τη γενιά τους. 

Γιώργος Νάππας

Είχαν και αυτοί να που πολλά, καθώς στη ζωή τους ο πόλεμος, το αντάρτικο με τον εχθρό αλλά και ο σπαραγμός του Εμφυλίου ήταν κομμάτι της ζωής τους και οι αφηγήσεις τους πολύτιμές για την ιστορική αυτογνωσία αλλά και για το παράδειγμα που μας αφήνουν...
Λίγους από αυτούς σας παρουσιάζω σήμερα και έπεται συνέχεια γιατί η Νεράιδα, αποτελεί και ένα παράδειγμα για όλα τα χωριά των Αγράφων καθώς έχει ακόμη ένα σεβαστό αριθμό μόνιμων κατοίκων όλοτο χρόνο και δεν είναι άλλοι από αυτή τη γενιά της δύναμης για την οποία θα διαβάσετε και θα γνωρίσετε μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. 

Νίκος Κατσιούλης (1939 - 2014)

Ηλίας Κουσάνας

Το βιβλίο επανεκδόθηκε σήμερα και θα βγει στα βιβλιοπωλεία 
από την Δευτέρα 19 Μαρτίου και όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει
 μπορεί να απευθυνθεί στο provoilias@gmail.com ή στο 6973187627.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου