Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η TASK FORCE ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΔΟΛΟΠΩΝ


 
Καλά, δεν μπορείς να γλυτώσεις πουθενά από τις διαφημήσεις που εμπνέονται από το «Κάτω Παρτάλι» και προωθούν διάφορα προϊόντα με στόχο την ελληνική επαρχία, που μπορεί να απέχει όσο η Γη από το φεγγάρι στα μυαλά των διαφημιστών αλλά παραδόξως κάνουν καλά τη δουλειά τους καθώς έχουν μυριστεί πως τίποτα μικροεισοδήματα μόνο.

Έτσι το Task Force μιας τηλεφωνίας κοντεύει ή μάλλον έχει κάνει να ξεχαστούν πολλές απίστευτες ατάκες του Χατζηχρήστου και άλλων αστέρων του εντόπιου κινηματογράφου που ενώ χλεύαζαν και λοιδωρούσουν τύπους, συνήθειες και έθιμα, κυκλοφορούσαν εντούτοις από στόμα σε στόμα τουλάχιστον σε δυο γενιές Ελλήνων. Τώρα που ασφαλώς και μπαγιάτεψαν, ήρθαν καινούργιες να τις αντικαταστήσουν και μάλιστα με επιτυχία. Έτσι δεν το είχαμε για τίποτα, να χαρακτηρίσουμε σήμερα στην κατάθεση στεφάνου που έγινε το πρωί στο Ηρώο της Νεράιδας (Σπινάσας) Δολόπων Καρδίτσας την τριανδρία από τους αιθαλείς γέροντες που άφησε τη ζεστασιά της σόμπας τους και παραβρέθηκε, μαζί με άλλους χωριανούς βέβαια και όσα παιδιά ήταν εκεί ως Task Force της Νεράιδας.

Ήταν εκεί, από αριστερά: ο Γιώργος Ζήσης (συνταξιούχος αγροφύλακας τον οποίο χρεώσαμε τα διδασκαλικό έργο), ο Ηλίας Κουσάνας ο πρεσβύτερος, μέγας τσέλιγκας στα νιάτα του τον οποίο βαφτίσαμε γιατρό με ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στην κτηνιατρική, ο Κώστας Πλατσιούρης, πρώην πρόεδρος του χωριού στον καποδιστριακό Δήμο Ιτάμου, ο σπουδαίος υλοτόμος Γιάννης Καραμέτος ο οποίος τώρα στα 91 του χρόνια είναι ο μοναδικός και μάλιστα καλός ψάλτης της εκκλησίας και ο Ηλίας Κουσάνας ο νεότερος, σπουδαίος κτηνοτρόφος κι αυτός ο οποίος, σημειώνουμε μαζί με τον Κώστα Πλατσιούρη, είναι οι εμψυχωτές της τριανδρίας της Task Force της Νεράιδας και πάντα απαραίτητοι για να συμπληρωθεί μια καλή παρτίδα δηλωτής στο καφενείο του Γιάννη Καραμέτου.  

Η Task Force της Νεράιδας που σας παρουσιάσαμε ευτυχώς δεν ακούει και δεν βλέπει, πραγματικά και μεταφορικά κι έτσι δεν παρασύρεται ούτε από τις θολές διαφημήσεις αλλά ούτε πρόκειται ποτέ να αλλάξει την άποψή της για την ανάπτυξη, πρόταση την οποία δοκίμασαν και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα την δεκαετία 1950 - 1940 σαν κλήθηκαν να αναστήσουν το κατεστραμένο χωριό τους και να κρατήσουν όρθια την κοινότητά τους. Για την μικρή αυτή εποποία θα διαβάσεται περισσότερα στο βιβλίο μου «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» που είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους ανθρώπους και κυκλοφορεί στις 8 Απριλίου. Περισσότερα γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες...

 
ΝΕΡΑΙΔΑ ΔΟΛΟΠΩΝ, 25032014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου