Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ






Δεν έφυγα φέτος μακριά από την Αθήνα τούτες τις ημέρες κι έτσι βρήκα την ευκαιρία να πάω σήμερα το πρωί στο Ρουφ, όπου στους χώρους του Γυμναστηρίου, ο Δήμος Αθηναίων θα έκανε το πασχαλιάτικο τραπέζι σε δημότες που για μια σειρά λόγους ο καθένας δεν μπορούσαν να το κάνουν σπίτι τους η στη γειτονιά τους. 


Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Ελευθέριος Σκιαδάς και άλλοι άνθρωποι από το Δήμο στο πασχαλινό γεύμα για τους άστεγους και αναξιοπαθούντες δημότες.

 Όταν πήγα εκεί, μαζί με την Άρτεμη που ήθελε να με ακολουθήσει, βρήκαμε πολλούς να περιμένουν απλωμένοι στα παγκάκια και ξαπλωμένοι στο γρασίδι του μικρού πάρκου. Οι ηλικίες τους, πάνω από τα εξήντα οι περισσότεροι, σε ίση περίπου αναλογία άντρες και γυναίκες και πολύ λίγα παιδιά. Οι περισσότεροι από τους προσελθόντες ήταν Έλληνες, αρκετοί αλλοδαποί που από την ομιλία τους φαίνονταν ότι μένουν αρκετά χρόνια στην πατρίδα μας, περιορισμένος αριθμός τσιγγάνων, ελάχιστοι ασιάτες και σχεδόν κανένας από τους μαύρους της πόλης. 








Ποιοι ήταν τώρα αυτοί οι Έλληνες που πήγαν στο πασχαλινό τραπέζι του Δήμου; Ασφαλώς είναι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» που λέμε για να ξεμπερδεύουμε από τέτοια ενοχλητικά θέματα, άνθρωποι που στην πλειονότητά τους εγώ προσωπικά τους έχω τους ξαναδεί στους δρόμους της Αθήνας και στην πέριξ της Βαρβακείου περιοχή καθώς και σε πολλές λαϊκές αγορές του κέντρου, ορισμένους μάλιστα τους ξέρω αρκετά καλά, όπως γνωστό κουλουρτζή της Ομονοίας τον οποίο είδα περνώντας μετά από την πλατεία να τρώει το φαγητό που πήρε από το Δήμο στο πόστο του. Με λίγα λόγια είναι άνθρωποι που ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο και δεν χάνουν την καμιά ανάλογη ευκαιρία για δωρεάν φαγητό και φυσικά, οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και έτσι ειδοποιεί ο ένας τον άλλο όταν τυχαίνουν τέτοιες περιπτώσεις. Αρκετοί δε από αυτούς, κυκλοφορούν με ένα συρόμενο σάκο να βάζουν μέσα ότι βρίσκουν και δεν αποκλείεται μέσα σε αυτόν να είναι όλα τους τα υπάρχοντα. Να σημειώσω επίσης, ότι από τους προσελθόντες, εκατοντάδες σίγουρα, δεν φαίνονταν κανένας να έχει εξάρτηση από ναρκωτικά. 




 
Είναι δύσκολο θέμα το να περιγράψω αυτόν τον κόσμο και να είμαι αντικειμενικός, αλλά θα τολμήσω να πω πως όλοι διάθεταν μια ιδιαίτερη αξιοπρέπεια, λίγοι είχαν χαμηλωμένα τα μάτια ενώ οι γυναίκες ειδικά, έδειχναν μια φθαρμένη από το χρόνο και την ανάγκη κοκεταρία την οποία όμως διατηρούσαν σαν να πήγαν σε μια γιορτή. Από τους άντρες αντιθέτως πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν όπως – όπως ενώ αρκετοί ήταν επίσης και αυτοί που ήρθαν με γραβάτα. Ανάμεσά τους είδα και ορισμένους που ήταν ζευγάρι ενώ κάποιοι ήρθαν πάλι οικογενειακώς. Ήταν μια πρόκληση ο καθένας τους για μια ιδιαίτερη φωτογραφία αλλά όπως καταλαβαίνεται, δεν συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι όσοι πήγαμε εκεί, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι αλλά και τηλεοπτικά συνεργεία ήμασταν σεμνοί και σταθήκαμε λίγο πίσω από την κίνηση για να μην προκαλέσουμε καθώς δεν ήταν και λίγοι που έχουν μια ιδιαίτερη άποψη για τα ΜΜΕ και μεταξύ μας, δεν έχουν και άδικο. Επαναλαμβάνω πάντως ότι θα ήταν μια ιδιαίτερη «πινακοθήκη» η φωτογράφιση όλου αυτού το κόσμου (με ονοματεπώνυμο εννοείται και λίγα στοιχεία για τον καθένα) αλλά κάτι τέτοιο ήθελε πολύ χρόνο και συστάσεις πριν το κλικ. Κρατάω πάντως την ιδέα και θα τη βάλω στο μέλλον μπροστά…

Σημασία έχει επίσης ότι κανένας σχεδόν απ’ όλο αυτό το ποικίλο πλήθος δεν εξέφρασε οργή για την κατάσταση που βρίσκεται, ούτε πάλι επιχείρησαν να φέρουν σε δύσκολη θέση το Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη όταν ήρθε και έκαστε αρκετή ώρα μαζί τους στην αίθουσα όπου γευμάτισαν. Στην επιχείρηση, γιατί περί επιχείρησης επρόκειτο με κύριο χαρακτηριστικό του απρόοπτου από πλευράς του πλήθους, πήραν μέρος πολλοί άνθρωποι από το Δήμο, ξεχώρισα τον καλό φίλο Ελευθέριο Σκιαδά που πρωτοστατούσε μαζί με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως όλοι διαπίστωσαν, τα πράγματα εκτυλίχθηκαν ικανοποιητικά και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και με μια σακούλα πράγματα για το σπίτι. Φυσικά κάποιοι άργησαν και δεν βρήκαν τίποτα, αλλά γι’ αυτούς θα ακολουθούσε άλλο τραπέζι το απόγευμα, στο γνωστό χώρο στην οδό Πειραιώς και Σοφοκλέους.



Από πλευράς μου, εύχομαι να έρθει σε όλους η Ανάσταση που ο καθένας περιμένει στη ζωή του και στους ανθρώπους του Δήμου και στον Δήμαρχο, καλή δύναμη και να είναι πάντα δίπλα σε όλους τους δημότες ή στους παρεπιδημούντες στην Αθήνα, Έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν ανάγκη και με τον τρόπο τους να τους βοηθούν.  


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν ξέρω πόσοι πήγαν φέτος στην πασχαλινή αυτή γιορτή του Δήμου, γιατί έφυγα νωρίς , φαντάζομαι που τούτο μπορεί  όποιος ενδιαφέρεται να το διαπιστώσει από τη γραμματεία του Δήμου που κρατά τέτοιους λογαριασμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου