Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ» ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ




Είναι πολλές οι φίλες και πολλοί οι φίλοι που κάνουν ωραία πράγματα και μας κάνουν να καμαρώνουμε γι’ αυτούς και χαιρόμαστε πολύ όταν καλούμαστε να συμμετάσχουμε στις εκδήλωσεις της έναρξης εκθέσεων και πιο πολύ, στο καλωσόρισμα των νέων βιβλίων τους.
Έτσι, χθες γεμίσαμε μια ολόκληρη αίθουσα στου Ψυρρή όπου η καλή φίλη μας, μια φίλη που εγώ εκτιμώ πολύ και θαυμάζω για τον τρόπο γράφει, η Πόλυ Χατζημανωλάκη, υποδέχθηκε κυριολεκτικά και η ίδια την τελευταία στιγμή φρεσκοτυπωμένη την ποιητική της συλλογή «Το αλφαβητάρι των πουλιών» (Εκδόσεις Εύμαρος) και το μεγάλο γεγονός γιορτάσαμε όλοι μαζί. Πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή που γράφει η Πόλυ και το γεγονός για όσους γνωρίζουν το έργο της, σημαίνει πολλά. 



Για το βιβλίο της Πόλυ μίλησαν η Παυλίνα Παμπούδη, η Σοφία Φιλιππίδου ο Στρατής Φάβρος και ποιήματά της διάβασαν ηθοποιοί της φοιτητικής σκηνής Τ3έχνη.  
Είπα πιο πάνω πως μου αρέσει πως γράφει τα πεζά της η Πόλυ και τώρα ξεφυλλίζοντας το «Αλφαβητάρι της…» ανακάλυψα μια άλλη πτυχή της δημιουργίας της, την ποιητική και από εκεί σας μεταφέρω ένα ποίημά της που μου άρεσε πολύ αλλά και μου έβαλε μπελάδες να περιμένω να δω τι κοτσυφίνα θα φέρει ο κότσυφας που έφτιαξε φωλιά στους θάμνους του ακαλύπτου πίσω από το σπίτι που μένω στα Εξάρχεια.



Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΤΑΝ ΓΕΡΝΑ

Αχ κοτσυφάκι μου, μαυροπούλι μου
Πως ξετρυπώνεις τις μικρές τις πράσινες γωνιές
  Στη τσιμεντούπολη
Να μου θυμίζεις πάντα αθώες καρδιές που πιάνονται
Κι ένα γέρο έρωτα που κρύβεται πίσω από το λόφο
 Του Στρέφη
Δεν βλέπει καλά
Σέρνει τα πόδια του
Με τα φτερά του γκρίζα πια
Και μια γενειάδα ψαρή
Να σκύβει πονηρά
Να στήνει τα βρόχια του…

Την απόλαυση των υπόλοιπων ποιημάτων της Πόλυ, την αφήνω σε σας.



ΥΓ. Δεν ανέφερα το καφενείο που έγινε η παρουσίαση. Ήταν το λεγόμενο «Καφενείο της Άννας» ένας χώρος που σε άλλες στιγμές σίγουρα θα ήταν θαυμάσιος αλλά χθες δυσκόλεψε πάρα πολύ όσους παρακολουθούσαν την παρουσίαση του βιβλίου γιατί ο μεγάλος καθρέπτης που ήταν πίσω από την πλάτη των ομιλητριών δημιουργούσε μια εικόνα σύγχυσης για το κοινό που παρακολουθούσε και επί πλέον, ένας προβολέας που έβαλε κάποιος που βιντεοσκοπεί τέτοιες εκδηλώσεις τύφλωνε τους περισσότερους και κούραζε όσους ήθελαν να τραβήξουν μια φωτογραφία της εκδήλωσης χωρίς απαραίτητα να πηγαινοέρχονται  στην αίθουσα.

ΑΘΗΝΑ, 09042014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου