Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΟΙ ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ





Η οδός Σμύρνης κοντά στην πλατεία Βικτωρίας είναι ένας δρόμος που φυσικά δεν διαθέτει τη φήμη της εμπορικής οδού Αθηνάς ή της αριστοκρατικής Ρηγγίλης όπου οι τζακαράντες αποτελούν ολόκληρες δεντροστοιχίες και οι οποίες με την ανθοφορία τους τούτες τις ημέρες και σε συνδυασμό με τα κτίρια τονίζουν αναλόγως το δρόμο το ύφος του δρόμου και δημιουργούν ποικίλες εντυπώσεις.
Στην οδό Σμύρνης την οποία μόνο οι γείτονες νομίζω γνωρίζουν και όσοι πηγαίνουν στο θέατρο καθώς εκεί υπάρχει το "Θέατρο της οδού Σμύρνης" υπάρχει μια μόνο τζακαράντα στην άκρη ενός υπαιθρίου πάρκινγκ στη γωνία με την οδό Aριστοτέλους η οποία φέτος έχει εξαιρετική ανθοφορία γιατί όπως μου είπε μια κυρία που εργάζεται στο πάρκινγκ ποτίζεται τακτικά. Έτσι τούτες τις ημέρες που είναι κατάφορτη με λουλούδια η κώμη της σκιάζει όμορφα την πρόσοψη ενός ιδιαίτερα περιποιημένου νεοκλασικού κτιρίου και καθώς ταιριάζει πολύ καλά με το χρώμα του τοίχου, δίνει ένα αέρα αρχοντιάς στο δρόμο.

Επί πλέον, η οδός Σμύρνης  η οποία είναι πεζόδρομος - τρόπος του λέγειν πεζόδρομος και έχει την ίδια εικόνα με τους υπόλοιπους της Αθήνας- αποτελεί και το χώρο όπου περνάνε τα παιδιά που πηγαίνουν στο παρακείμενο νηπιαγωγείο. Με πρωτοβουλία αυτών φαίνεται πως τοποθετήθηκε στον κορμό της τζακαράντας μια ξύλινη φωλιά για τα πουλιά στην οποία από κάτω έχουν κρεμάσει μια πινακίδα με την παράκληση να κρατούν το δρόμο καθαρό.
Περνώντας χθες από εκεί, φυσικά και δεν είδα πουλιά, τίποτα σπουργίτια δηλαδή  να μπαινοβγαίνουν στη φωλιά αλλά ούτε και το δρόμο να είναι καθαρός και ως αρμόζει σε ένα πεζόδρομο. Τα πουλιά μπορεί και να είχαν ήδη μεγαλώσει και να είχαν πετάξει προς τις στέγες και σε άλλα σημεία της πόλης και να ξαναγυρίσουν όταν ζευγαρώσουν αλλά οι άνθρωποι που περνάνε από εκεί φαίνεται ή πως δεν ξέρουν να διαβάζουν ή το χειρότερο να μην ξέρουν να εκτιμούν το προνόμιο που τους δίνει ο πεζόδρομος με την ωραί τζακαράντα η οποία χθες όντως έριχνε ένα μενεξεδί χιόνι στο βρώμικο δρόμο...

ΑΘΗΝΑ, 27052014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου