Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


 
Μια εξαιρετική εκδήλωση έζησαν όσοι πήγαν χθες το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας (πρώην Κουμουνδούρου) όπου ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη» διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό του Κλήδονα και του θερινού ηλιοστασίου.
Η διαδικασία του εορτασμού είχε ως εξής: Κοπέλες έφεραν το «αμίλητο νερό» μέσα σε στάμνες και το έριξαν σε ένα μεγάλο πήλινο αγγείο (τη λάινα). Στη λάινα τοποθετούσε ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο, ένα «ριζικάρι» όπως το λένε. Στη συνέχεια διαβάζονταν μια μαντεία που απευθύνονταν στον κάτοχο του κάθε αντικειμένου που ανασύρονταν από το νερό. Στη συνέχεια ανάφτηκε φωτιά στην πλατεία, όπου έριξαν τα μαγιάτικα στεφάνια και όλοι, Έλληνες και αλλοδαποί, μικροί - μεγάλοι πήδηξαν από πάνω της. Ακολούθησε  γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική απ’ το Eργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : Το ξενοδοχείο «Ευριπίδης», «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» μεζετζίδικο, «Αμπελώνες Μάρκου» Οινοποιείο, Boutique Athens, Μπύρα Άλφα
ΑΘΗΝΑ, 23062014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου