Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ


 
Δεν είναι και λίγα τα ωραία κτίρια της πόλης κι αυτά που ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους άποψης και ακόμη για τον εξωτερικό διάκοσμό τους. Πολλές φορές όμως αυτά τα κτίρια, λόγω της θέσης που βρίσκονται παραμένουν άγνωστα για τον πολύ κόσμο και φυσικά για τους επισκέπτες της πόλης και τουρίστες που δεν απομακρύνονται από το ιστορικό κέντρο και τις γειτονιές με τα μουσεία και τα σχετικά ενδιαφέροντα.

Μια τέτοια περίπτωση κτιρίου είναι και αυτό που στεγάζει το Μουσείο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 146, ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο όμως είναι χαμένο ανάμεσα στις μεγάλες πολυκατοικίες ενώ απέναντί του δεν υπάρχει καθόλου χώρος για να μπορέσει κάποιος να σταθεί να το αγναντέψει. Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα για την αρχιτεκτονική του,δεν είμαι ειδικός αλλά μπορώ να πω ότι μου αρέσουν πολύ τα διακοσμητικά στοιχεία που έχει στην πρόσοψή του και τα οποία φαίνονται μόνο με σηκωμένο το κεφάλι γιατί βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Υποθέτω πως μπορεί να περνάνε δεκάδες άνθρωποι από μπροστά του αλλά εκτός από τους γείτονες πρέπει να είναι πολύ λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν αυτά τα ωραία διακοσμητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να πούμε πως δεν φαίνονται όλο το χρόνο εξαιτίας των κλαδιών από τις ακακίες του δρόμου.

Έτσι το να καταλάβει κανείς πως εκεί ψηλά υπάρχουν αυτά τα ωραία διακοσμητικά ή πρέπει να του το πεί κάποιος άλλος ή από κάποιο γεγονός να προκληθεί να σηκώσει ψηλά το κεφάλι προς τον ουρανό. Έτσι έγινε λοιπόν προχθές το απόγευμα σαν είδα ένα από αυτά τα τερατώδη ανυψωτικά μηχανήματα με τους κλωβούς που μεταφέρουν ανθρώπους και αντικείμενα σε μεγάλο ύψος, στημένο μπροστά στο κτίριο. Στην αρχή νόμισα πως άρχιζαν να κάνουν μια εγκατάσταση για να βάψουν το κτίριο αλλά σαν πλησίασα και ρώτησα, έμαθα πως με το ανυψωτικό αλλάζουν απλά τα φώτα στην πρόσοψή του που μεταξύ άλλων φωτίζουν και τα διακοσμητικά που λόγω ύψους αγνοεί ο πολύς κόσμος που περνάει από εκεί κάθε μέρα και φοβάμαι, είτε είναι φωτισμένο ή όχι πάλι θα τα προσπερνάει...
ΑΘΗΝΑ, 03062014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου