Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΙΓΟ


 
Από τότε που έφυγα από την Ελευθεροτυπία, τα χρόνια των παχιών αγελάδων μάλιστα και όχι των ισχνών, άρχισα να κάνω μια ιδιαίτερη δημοσιογραφία που μου άρεσε πολύ, για κάποια μέρη της Ελλάδας και τους ανθρώπους που ζούσαν μόνιμα σε αυτά, ασχολούμενοι κυρίως με την πρωτογενή παραγωγή. Ανάμεσά τους ήταν ψαράδες, κυνηγοί, αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι  και ένα πλήθος άλλων ανθρώπων που με τη δουλειά τους ξεχώριζαν στοους τόπους τους, τις «Μικρές Πατρίδες» όπως είχα βαφτίσει αυτό το έργο.

Αυτοί οι μοναδικοί άνθρωποι, δεν μπορώ να πω ότι ήταν οι τελευταίοι των παραδοσιακών επαγγελμάτων αλλά ήταν σίγουρα αυτοί που διατήρησαν μέχρι τις ημέρες μας ένα τρόπο ζωής που τον χαρακτήριζε το μέτρο και ο στόχος τους ήταν η επάρκεια των αγαθών για τα οποία αγωνίζονταν μέσα στον κύκλο του χρόνου. Στις μέρες τους φυσικά και άρχισαν να διακρίνονται φαινόμενα που αλλοίωσαν σοβαρά τα πράγματα με τα οποία ασχολούνταν ενώ πολλά απ’ αυτά εξαφανίστηκαν κάτω από την πίεση της αγοράς και του εφήμερου κέρδους.

Ήταν πολλοί αυτοί οι άνθρωποι, πλήθος οι φωτογραφίες τους και οι σημειώσεις γι’ αυτούς στο αρχείο αλλά και πολλές οι δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά που συνεργαζόμουν, όπως τα ένθετα περιοδικά της εφημερίδας Έθνος που πρόθυμα έπαιρναν δουλειές μου. Σε ένα από αυτά είχε δημοσιευθεί και ένα ωραίο αφιέρωμα στον Γιάννη Συρίγο, έναν σπουδαίο ψαρά στο Γαύριο της Άνδρου ο οποίος πέθανε στις 6 του Ιουλίου που μας πέρασε. Ως ελάχιστο μνημόσυνο σε αυτόν τον άνθρωπο που σίγουρα θα λείψει και από το λιμάνι του Γαυρίου και από όλες τις Κυκλάδες, αναδημοσιεύω εκείνο το κείμενο...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου