Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ


Ο παπα Σωτήρης από τα Άγραφα ευλογεί τη σύναξη και το πανηγύρι στην αυλή της εκκλησίας
 
Έχω πάει δυο φορές ως τα σήμερα, μια το 2008 και μια το 2011, στο ωραίο πανηγυράκι που κάνουν στα εκπληκτικά και μοναδικά Καμάρια των Αγράφων στις 23 του Αυγούστου οι απόγονοι των μεγάλων παλιών τσελιγκάδων που ζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς το έπος της νομαδικής κτηνοτροφίας έχει πια κλείσει και όλοι σχεδόν έχουν αλλάξει επάγγελμα.

Τα παιδιά και η νεολαία παρακολουθούν το πανηγύρι από το καμπαναριό
Έτσι, προς τιμήν των προγόνων τους αλλά και για την Παναγία την Προυσιώτισσα που τη θεωρούν προστάτιδά τους, οι Καμαριώτες και ειδικά οι Τσιγαριδαίοι, η πιο μεγάλη φάρα των τσελιγκάδων κάνουν συνεχίζουν να κάνουν αυτό το πανηγυράκι και συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος από τα διπλανά χωριά, Άγραφα, Καροπλέσι, Νεράιδα που παραδοσιακά διατηρούσαν καλές σχέσεις με τους νομάδες. Μετά την πανηγυρική λειτουργία που γίνεται στο ανεμοδαρμένο αλλά καλά διατηρημένο εκκλησάκι της Παναγίας ακολουθεί φαγητό και γλέντι κάτω από το κάπως βαρύ για την κατασκευή του τσιμεντένιο σκέπαστρο και στην αυλή που στήνεται χορός και ο οποίος ακολουθεί πιστά την παράδοση. Πρώτα οι πρεσβύτεροι και κατόπιν οι νεώτεροι και στο τέλος τα παιδιά με τις προτιμήσεις τους. Στην περίπτωση αυτού του πανηγυριού η ορχήστρα πρέπει να ξέρει απαραίτητα τα παλιά δημοτικά τραγούδια ενώ εφέτος μαθαίνω πως θα τραγουδήσει η Γλυκερία Κωστούλα.

 
 
 
 
Σημειώνουμε πως στα Καμάρια που κάποτε βογγούσαν από τα κοπάδια, σήμερα ξεκαλοκαιριάζουν μόνο δυο κοπάδια, ένα με πρόβατα του Κώστα Ανδρώνη και ένα με γίδια του Χρήστου Τσιγαρίδα και του γιού του Νίκου τον οποίο γνωρίσαμε και περάσαμε μια ωραία βραδιά μαζί του πρόπερσι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας, στη διήμερη διάσχιση των Αγράφων με ποδήλατο.
 
 
 
 
ΥΓ. Το 2008 πήγα στα Καμάρια με ένα μικρό τηλεοπτικό συνεργείο που έκανε μια σειρά επεισοδίων για την πάλαι ποτέ ένδοξη ΕΡΤ με τίτλο «Από πού κρατάει η σκούφια σας» και στην προσπάθεια να βγάλουμε όσο δυνατόν περισσότερο υλικό, έχασα κάπως το πανηγύρι αλλά έβγαλα κάποιες φωτογραφίες τις οποίες θεωρώ ιστορικές καθώς σε αυτές διακρίνονται εμβληματικά πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στα Καμάρια.
 
Συνέντευξη με μια συγγενή των Τσιγαριδαίων που ζει και προκόβει στην Αμερική
 
Κουβέντα με τους τρανότερους από τους Τσιγαριδαίους στην αυλή της εκκλησίας
ΑΘΗΝΑ, 22082014
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου