Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η ΒΡΥΣΗ ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ



Οι πηγές είναι από τα θεμελιακά στοιχεία ενός τόπου καθώς η ύπαρξή τους συνδέεται άμεσα με την ίδρυση οικισμών μέχρι ολόκληρων πόλεων δίπλα τους και η φροντίδα τους είναι πάντα μια από τις προτεραιότητες των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από αυτές. Πέραν αυτού, οι πηγές θεωρούνται τα επίσης παλαιότερα στοιχεία που μπορούν να μιλήσουν για την ιστορία του τόπου και πολλοί μπορούν να ακούσουν τη μιλιά τους καθώς διατηρούν και κάποια στοιχεία από τις κατασκευές που τις συμπληρώνουν.

Στην περίπτωση, η πηγή - βρύση Καμάρα όπως τη λέμε στο χωριό μας και την οποία εδώ βλέπετε μέσα στο φρέσκο χιόνι των περασμένων ημερών να ξεχωρίζει εξαιτίας του σχήματός τους αλλά και των νερών της που κατατρώγουν το χιόνι και τον πάγο καθώς βγαίνουν θερμότερα από τα έγκατα της γης. Η βρύση αυτή βρίσκεται δίπλα στον παλαιό δρόμο (μονοπάτι) που έρχεται από από το κέντρο της Ρούμελης και συνεχίζει προς τη Θεσσαλία και πρέπει να αποτελούσε, μέχρι που άνοιξαν οι αμαξιτοί δρόμοι, τον βασικό άξονα επικοινωνίας μεταξύ των δυο αυτών περιοχών της πατρίδας μας. Σε αυτή τη βρύση λοιπόν πρέπει να στέκονταν και πιούν νερό όλοι οι περαστικοί και να πάρουν μια ανάσα για να συνεχίσουν τα φορτωμένα ζωντανά τους ή ακόμη και να διανυκτερεύσουν.


Παρατηρώντας το σημείο που βρίσκεται η βρύση – δίπλα στο νεκροταφείο και την εκκλησία της Παναγίας η οποία είναι και η αρχαιότερη του χωριού και σε συνδυασμό με τις αναφορές των παλαιότερων ότι εκεί γύρω και στην πλαγιά κάτω από το λόφο του Αγίου Παντελεήμονα ήταν στους παλιότερους χρόνους το χωριό μας και προς τούτο συνηγορούν και κάποιες διαλυμένες τοιχοποιίες και τα σπασμένα κεραμίδια που διακρίνονται παντού, άνετα μπορούμε να συμπεράνουμε πως πρόκειται για μια από τις παλαιότερες του τόπου. Το όνομά της (Καμάρα) επίσης μπορεί να μας οδηγήσει στη εντύπωση πως κάποτε μπορεί να ήταν στεγασμένη με ένα πέτρινο οικοδόμημα που στηρίζονταν σε καμάρες και καταστράφηκε αφήνοντας μόνο το όνομα να τη θυμίζει στις επερχόμενες γενιές… 

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 06012015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου