Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΣΩΜΑΤΩΝ



Αν θα μου ζητήσουν να πω ποιος δρόμος της Αθήνας μου αρέσει περισσότερο απ’ άλλους, χωρίς διασταγμό θα έλεγα η οδός Ασωμάτων, ένας μικρός δρόμος που αρχίζει από την οδό Πειραιώς και καταλήγει στην πλατεία Θησείου. Και μου αρέσει γιατί διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία της Αθήνας των αρχών του περασμένου αιώνα, δίπλα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του Κεραμικού και της Αρχαίας Αγοράς.  Το σημαντικότερο δε για μένα και το μοναδικό που κάνει αυτό τον δρόμο διάσημο είναι οι δυο καρυάτιδες που κοσμούν την πρόσοψη ενός αθηναϊκού μικρού σπιτιού τις οποίες φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Καρακατσάνης και οι οποίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του μεγάλου γάλλου φωτογράφου Besson αλλά και του Γιάννη Τσαρούχη ο οποίος τις ζωγράφισε ενώ παραμένουν από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.


Το σπίτι της οδού Ασωμάτων 45 με τις δυο καρυάτιδες που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Καρακατσάνης στην πρόσοψή του. 

Γέμισε από κόσμο η αίθουσα του Ιντσιτούτου των Ελληνικών Μύλων για την ομιλία προέδρου του Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριου Σκιαδά για τις καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων 45. 
Γέμισε από κόσμο η αυλή του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων για την ομιλία προέδρου του Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριου Σκιαδά για τις καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων 45.
Για την ιστορία αυτού του σπιτιού το οποίο μαζί με το διπλανό του στεγάζουν το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, των ανθρώπων που το κατοίκησαν και φυσικά για τις καρυάτιδες και τον γλύπτη Γιάννη Καρακατσάνη μας μίλησε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και εκτός από τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε μας αποκάλυψε πως οι Καρυάτιδες της Ασωμάτων, ήταν η σύζυγος του Καρακατσάνη, Ξανθή Τσολάκου και η αδερφή του Ευδοξία. Την ομιλία παρακολούθησε πολύς κόσμος και ανάμεσά τους δυο εγγονές του γλύπτη οι κυρίες Μαρία Θεοδοσιάδη και Τζένη Παπανικολάου οι οποίες μάλιστα προσέφεραν και ιδιαίτερο υλικό αναφορικά με την οικογένειά τους στον Ελευθέριο Σκιαδά ο οποίος όπως μας είπε, σύντομα θα παρουσιάσει και το υπόλοιπο μέρος της έρευνάς του για το μοναδικό αυτό σπίτι της οδού Ασωμάτων 45.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και η πρόεδρος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων στη χθεσινή ομιλία για τις καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων

Ο Ελευθέριος Σκιαδάς και οι κυρίες Τζένη Παπανικολάου και Μαρία Θεοδοσιάδου, εγγονές του γλύπτη Γιάννη Καρακατσάνη που φιλοτέχνησε τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45.

Σημειώνουμε πως η ομιλία του Ελευθέριου Σκιαδά έγινε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων το οποίο στο ισόγειο έχει τα γραφεία του και ασχολείται με τη διάσωση, συντήρηση και μελέτη των ελληνικών μύλων και άλλων σχετικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Εκεί λειτουργεί και η έκθεση «Ο τελευταίος ανεμόμυλος των Αθηνών – ο μύλος του Μέτς» 

Η Τζένη Τόλου σε αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Η Χρυσούλα Τσίγγρη σε αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Με τον Ελευθέριο Σκιαδά δίπλα στις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 

Αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι της οδού Ασωμάτων 45. 
Η Μαρία Τριανταφύλλου - Βούλη σε αναμνηστική φωτογραφία με τις δυο καρυάτιδες στο σπίτι τςη οδού Ασωμάτων 45. 
Η Έλενα Χαλκουτσάκη και η πρόεδρος του ΙτΕΜ Μαρία Γρυπάρη μαζί με τον Ελευθέριο Σκιαδά ανάμεσα στις δυο καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων 45.
  
Η Μαρία Τριανταφύλλου - Βούλη φωτογραφίζει τον Ελευθέριο Σκιαδά ανάμεσα στις δυο καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων 45. 
Η Έλενα Χαλκουτσάκη και η πρόεδρος του ΙτΕΜ Μαρία Γρυπάρη ανάμεσα στις δυο δυο καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων 45.

ΑΘΗΝΑ, 25062015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου