Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Μαζεύοντας μελλισόχορτο στο μεγάλο χωράφι, τις Καρυές

Αυτοφυές συναντάμε σε πολλά σημεία του μεγάλου χωραφιού στο χωριό και το μελλισόχορτο, ένα επίσης θαυματουργό φυτό που κάνει καλό σε ένα σωρό παθήσεις και ως λέγεται από πολλούς «απομακρύνει το γήρας» και «καταπολεμά την ανικανότητα» πράγματα που ασφαλώς προβληματίζουν πολλούς που μας βαραίνει η ωριμότητα…

Από αυτό το πολύτιμο φυτό το οποίο ήταν στο αποκορύφωμα της άνθισής του τούτες τις ημέρες μάζεψα αρκετό και το στεγνώνω κρεμασμένο στα δοκάρια της στέγης της παλιάς αχυρώνας και ομολογώ πως η εξαιρετική μυρωδιά του έχει γεμίσει όλο το χώρο. Γεμάτη δε από τη μυρωδιά του είναι και ώρα της συλλογής του καθώς όταν το κόβω γεμίζει τον αέρα και ως είναι φυσικό, ξετρελαίνει και τις μέλισσες που σμάρι πετάνε γύρω μου. Δεν γνωρίζω τι νοημοσύνη διαθέτουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα αλλά πιστεύω πως νιώθουν ότι κόβω και απομακρύνω από το σημείο που φυτρώνουν τα μελισσόχορτα ένα μέρος της τροφής τους και με ακολουθούν προσπαθώντας να αντλήσουν και το τελευταίο ίχνος από το νέκταρ  αυτών των θαυματουργών φυτών αλλά δεν με ενοχλούν καθόλου.

Για το μελισσόχορτο μου έχουν πει πως κάνει ιδιαίτερο καλό στην καρδιά και προλαβαίνει πολλές παθήσεις. Ένας γέροντας μάλιστα από τη Μακρακώμη, ο αείμνηστος Δημήτρης Κοντογιάννης μου είχε πει το 2008, όταν του έκανα μια συνέντευξη για την κυνηγετική του δραστηριότητα πως από το 1957 που η καρδιά του εμφάνισε τα πρώτα προβλήματα, έζησε ως τα βαθιά του γεράματα χάρις στο μελλισόχορτο το οποίο έβραζε και έπινε κάθε πρωί μια κούπα. Αυτό ήταν το φάρμακό του που του έδινε δωρεάν η φύση και όχι τα χάπια τα οποία ανεξάρτητα αν μέρος του κόστους τους πληρώνει ο ΟΓΑ τα θεωρούσε πάντα ακριβά.



Σκέφτομαι να ακολουθήσω το παράδειγμά του και να πίνω κι εγώ κάθε πρωί μια κούπα με μελισσόχορτο και γι’ αυτό μάζεψα αρκετό και θα μαζέψω και λίγο ακόμη πριν στεγνώσουν τα φυτά. Παράλληλα άρχισα από χθες να μαζεύω και το σπόρο του προκειμένου να το «ημερώσω», να το βάλω δηλαδή σε ένα κήπο σε κάποιο σημείο του χωραφιού ώστε να είναι πιο εύκολο στη συλλογή τόσο των φύλλων του αλλά και του σπόρου του στο μέλλον. 

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 03082015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου