Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΕΓΔΟΒΑ

Το παλιό ωραίο μονότοξο γεφύρι της Βίνιανης από την μπροστινή του πλευρά.

Με τις διαρκείς ενασχολήσεις στο χωράφι, δηλαδή καθάρισμα και προετοιμασία για να είναι έτοιμο του χρόνου και να γεμίσει αποδοτικές καλλιέργειες και να βελτιωθούν τα δέντρα του, κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως κάναμε κι εμείς οι βουνίσιοι ένα μπάνιο και μάλιστα σε ποτάμι, συγκεκριμένα στο Μέγδοβα, στο μεγάλο βιρό λίγο πιο κάτω από την παλιά, μεγάλη και ωραία γέφυρα και ήταν πολύ ωραία.

Η φυσική πισίνα (βιρός ή βίραγκας) στο Μέγδοβα κοντά στη παλιό γεφύρι της Βίνιανης. Ο τοίχος πάνω από το βιρό είναι από το παλιό μονοπάτι που οδηγούσε κάποτε στο γεφύρι. 
Η φυσική πισίνα (βιρός ή βίραγκας) στο Μέγδοβα κοντά στη παλιό γεφύρι της Βίνιανης. Ο τοίχος πάνω από το βιρό είναι από το παλιό μονοπάτι που οδηγούσε κάποτε στο γεφύρι. 

Η φυσική πισίνα (βιρός ή βίραγκας) στο Μέγδοβα κοντά στη παλιό γεφύρι της Βίνιανης.
Το μέτρημα της στάθμης του νερού έχει και αυτό τη σημασία του. 
Πλατάνια στις όχθες του Μέγδοβα χαρίζουν σκιά και δροσιά.

Αυτό έγινε χάρη της διήμερης επίσκεψης στο χωριό πριν από λίγες ημέρες του φίλου Κώστα Ποντικόπουλου και της Μαρτίνης Θεοδώρου. Έτσι, τη μια ημέρα από την παραμονή τους στο χωριό την αφιερώσαμε σε μια περιήγηση στην Ευρυτανία και έτσι περάσαμε από τον Μέγδοβα που όπως και να έχει, το σημείο που κάναμε μπάνιο είναι μοναδικό και φορτισμένο με ένα σωρό μνήμες της νεότερης ιστορίας του τόπου αλλά και της ντόπιας αρχιτεκτονικής με κορυφαίο δείγμα το μεγάλο μονότοξο γεφύρι.

Ο Κώστας Ποντικόπουλος σε στυλ Μάο Τσε Τούγκ στην Μέγδοβα.

Η Μαρτίνη και η Άρτεμη κάνουν μπάνιο στο Μέγδοβα.


Από εκεί πήραμε τον δρόμο να κάνουμε τον γύρο του Τυμφρηστού και περάσαμε από τα χωριά Βίνιανη και παλιά Βίνιανη, τη Δάφνη, διαβήκαμε πάλι τον Μέγδοβα από άλλο γεφύρι, τους Δομιανούς, την Αγία Παρασκευή, τα Πετράλωνα, την Αγία Τριάδα και από τον αυχένα του Αϊ– Λια του Νεχωρίτικου βρεθήκαμε πάλι στα μέρη της Φθιώτιδας και στο χωριό μας να κάνουμε απολογισμό μιας τόσο πλούσιας σε εικόνες ημέρα γύρω από τον Τυμφρηστό ή Βελούχι όπως αρέσκονται να το λένε οι Ευρυτάνες… 

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 07082015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου