Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Ο Μιχάλης Παπασωτηρίου στον Τόπακα, στο σημείο όπου οι Γερμανοί σκότωσαν τους τέσσερις άγγλους πεζοναύτες στην επιχείρηση κατάληψης του ραντάρ. 


Ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με την επανέκδοση ενός σπουδαίου βιβλίου, του στρατηγού Γιάννη Χαλκουτσάκη με τίτλο «Η Μήλος στην Κατοχή» που εκδόθηκε το 1995 και περιέχει σημαντικά στοιχεία από εκείνη την εποχή καθώς τα έζησε ο ίδιος και βεβαίως πρωταγωνίστησε στον αντιστασιακό αγώνα των Μηλίων κατά των Γερμανών κατακτητών. Γι’ αυτό το λόγο βρέθηκα για μια ακόμη φορά τις ημέρες που μας πέρασαν στη Μήλο, να επισκεφτώ τα κάποια σημεία όπου οι Γερμανοί  είχαν φτιάξει διάφορες εγκαταστάσεις και να σημειώσω τι από αυτές έχει απομείνει να θυμίζει την  μακρά παρουσία τους εκεί. 

Στο Ακρωτήρι του Προβατά, μπροστά στα λείψανα του γερμανικού ραντάρ.

Έτσι, με συντροφιά τον καλό φίλο Μιχάλη Παπασωτηρίου ανεβήκαμε χθες στον υπέροχο Τόπακα όπου είχαν εγκατάσταση ραντάρ και είδαμε τα σκουριασμένα λείψανά του καθώς και τα ερείπια των εγκαταστάσεων ενώ περάσαμε και από το ακρωτήρι του Προβατά για να φωτογραφήσουμε ότι απόμεινε από το εκεί εγκαταστημένο ραντάρ. Τα υπόλοιπα σημεία της Μήλου όπου υπάρχουν ακόμη σημάδια από την παρουσία των Γερμανών στο νησί, τα είχαμε επισκεφθεί και καταγράψαμε πριν από λίγο καιρό και τώρα που συμπληρώσαμε την έρευνα, προχωράμε στην επανέκδοση του βιβλίου στο οποίο θα εντάξουμε το νέο υλικό ώστε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον και να αποτελέσει και ένα οδηγό επισκέψεων σε αυτά τα σημεία όπου γράφτηκαν κάποιες από τις σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας. 

ΜΗΛΟΣ, 09102015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου