Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΜΙΑ ΧΛΑΙΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ



Συνηθίζεται, στις μεταμφιέσεις των Απόκρεω να φοράνε παλιωμένα ρούχα, άλλα φθαρμένα κι άλλα εκτός μόδας και τούτο έχει τις εξηγήσεις του. Από τα αγαπημένα ρούχα των καρναβαλιστών είναι οι εθνικές ενδυμασίες και ιδιαίτερα οι φουστανέλες που έχουν να κάνουν και με την πολεμική αρετή των Ελλήνων και τις βλέπουμε να τις φοράνε σε ποικίλους συνδυασμούς και άλλα εξαρτήματα που τονίζουν το νόημα των εορτών.

Παλαιότερα θυμάμαι πως σε αρκετές μεταμφιέσεις οι άνδρες φορούσαν φθαρμένα στρατιωτικά ρούχα που τους είχαν απομείνει από την περίοδο της θητείας και έδωσαν την τελευταία τους μάχη στις δουλειές και τα χωράφια. Τούτο δεν συμβαίνει πλέον καθώς έχουν επικρατήσει άλλες αντιλήψεις και τέτοια ρούχα παραποιημένα φοράνε οι κυνηγοί.

Σε αυτή την κατηγορία των μεταμφιέσεων οι τρανότεροι θα θυμόμαστε και κάποια ιδιαίτερα ρούχα του στρατού, τις χλαίνες οι οποίες ήταν το όπλο του στρατιώτη απέναντι στον βαρύ χειμώνα και αυτές αργότερα αντικαταστάθηκαν από τα αμερικάνικα τζάκετ και τα σλήπινγκ μπαγκ  Αυτά τα πολύτιμα ενδύματα του στρατιώτη που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά το χειμώνα κατασκευάζονταν από πρόβεια και γίδινα μαλλιά από ελληνικά εργαστήρια αξιοποιώντας τον πλούτο της κτηνοτροφίας . Χλαίνες βλέπουμε να φοράνε όλοι οι στρατιώτες που πολέμησαν στην Αλβανία καθώς και στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα, στα μεταπολεμικά χρόνια τις συναντούσαμε στις πλάτες των ξωμάχων σε όλη τη χώρα μέχρι που τις εξαφάνισε ο χρόνος και η φθορά του καιρού.



Έτσι πίστευα πως είχαν εξαφανιστεί εντελώς οι χλαίνες αλλά χθες είδα με έκπληξη να φοράει μία κάποιος από το χορευτικό συγκρότημα από την Μεσσηνία και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να μάθω γι’ αυτή. Ναι, φορώντας την πολέμησε στην Αλβανία τον χειμώνα του ’40 – ’41 ένας  στρατιώτης από τη Νέδουσα και μετά την φόρεσε για αρκετά χρόνια και σήμερα την φοράει στα τοπικά αποκριάτικα δρώμενα ο Νικήτας Βεργινιάδης και καμαρώνει και φυσικά χαιρόμαστε κι εμείς που σπάει τη μονοτονία της φουστανέλας.

ΑΘΗΝΑ, 07032016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου