Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟ 1900



Μια ξεχασμένη σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού μας, τον διάπλου πριν από 116 χρόνια του Ατλαντικού Ωκεανού με προορισμό λιμάνια του Νέου Κόσμου και κυρίως των ΗΠΑ μας θύμισαν προχθές οι διοργανωτές της παρουσίασης, στην αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ρηγγίλης, του βιβλίου «1900 – Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ», έκδοση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ «Αβέρωφ».  






Το εξαιρετικό βιβλίο έγραψαν ο πλωτάρχης του Π.Ν. Παναγιώτης  Τριπόντικας και ο Στέφανος Μίλεσης και για το οποίο μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Γεράσιμος Καραμπελιάς, ο αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καταγάς, ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ και πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο πλοίαρχος Αριστείδης Διαμαντής. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Παναγιώτης Ριζόπουλος ενώ αποσπάσματα διάβασε η δικηγόρος – συγγραφέας Χρυσαυγή Ατσιδάκου. Ιδιαίτερη ήταν και η παρουσία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού η οποία υποδέχονταν τον κόσμο με μουσικές και στο τέλος παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.







Την παρουσίαση διοργάνωσαν ο κυβερνήτης της περιφέρειας AHEPA Ελλάς, Γεώργιος Πλοκαμάκης με την οργανωτική συνδρομή του τμήματος HJ 17 Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA John Galanis και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης καθώς και πολλά μέλη της ΑHEPA από διάφορες περιφέρειες, δήμαρχοι από τις περιοχές που κατάγονταν τα μέλη του πληρώματος του «Μιαούλης», εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς καθώς και πολλοί αξιωματικοί. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε απογόνους μελών του πληρώματος του πλοίου καθώς και η ομιλία του τελευταίου από τους επιζώντες του θρυλικού αντιτορπιλικού «Ανδρίας».

ΑΘΗΝΑ, 14052016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου