Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ



Η Κατερίνα Μπαλκούρα μιλά για τον Άρη Βελουχιώτη και την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, στη Δομνίστα στις 2/06/1942
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση ενόπλου τμήματος ανταρτών με επικεφαλής τον συνταγματάρχη πυροβολικού (!!!) Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία της Δομνίστας Ευρυτανίας, γεγονός το οποίο δηλώνει και την έναρξη του ενόπλου απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται τη μορφή του Πρωτοκαπετάνιου και έχουν να πουν κάτι γι’ αυτόν και την εποχή.

Συγχωριανοί και συμπατριώτες στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δομνίστα.
Απ’ όσους συγκεντρωθήκαμε προχθές, Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στη Δομνίστα να τιμήσουμε αυτή την επέτειο και τον τόπο, δυο είχαν απομείνει που θυμούνται τον Άρη Βελουχιώτη, ο Κώστας Μπαλκούρας από το Κρίκελλο και η Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου, αδελφή του δασκάλου Βασίλη Παπανικολάου, ο οποίος έδωσε και τη σημαία του Δημοτικού Σχολείου Κρικέλλου στην ομάδα. Οι υπόλοιποι από τους παρόντες ακούσαμε για τον Άρη από τις αφηγήσεις των πρεσβύτερων στα χωριά μας ή άλλοι διαβάσαμε κείμενα και γραφές, συμπολεμιστών,  συναγωνιστών του και αντιπάλων που έγραψαν ιστορία ο καθένας από το δικό του μετερίζι και βέβαια, δεν μπορούσαν να προσπεράσουν το φαινόμενο Άρης Βελουχιώτης. Έτσι δεν είναι παράτολμο να ειπωθεί πως για τον Άρη Βελουχιώτη,  κι άλλες σελίδες έχουμε να διαβάσουμε και το όνομά του για πολλά χρόνια ακόμη θα απασχολεί την ιστορία.

Ο Γιάννης Σταμάτης, πρώην δήμαρχος Δομνίστας και δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και η γυναίκα του Αλεξάνδρα και η Κατερίνα Μπαλκούρα.
Για την 74η επέτειο και τον Άρη Βελουχιώτη μίλησε προχθές στη Δομνίστα η ιστορικός Κατερίνα Μπαλκούρα, της οποίας η καταγωγή είναι από το διπλανό χωριό Κρίκελλο και ανταποκρίθηκε στο νόημα της ημέρας και στις απαιτήσεις που έχει αυτό το βήμα, βήμα από το οποίο πέρασαν κατά τα προηγούμενα χρόνια άνθρωποι με μεγάλη δράση και συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Η Κατερίνα μίλησε για τον συμπατριώτη μας Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα), αυτόν που ξεκίνησε έναν απελευθερωτικό αγώνα στηριζόμενος στο λαό που γνώριζε καλά και ο λαός τον ακολούθησε μέχρι που έφυγε ο κατακτητής και τον μνημονεύει ακόμη σαν έναν άνθρωπο που άλλαξε την μοίρα των ανθρώπων της περιοχής και όλης της Ελλάδας.

Η Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου (Παπανικολάου) και η Κατερίνα Μπαλκούρα.
Η Κατερίνα Μπαλκούρα με τους γονείς της Κώστα και Ειρήνη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, οι Λάμπρος Τσιτσάνης και ο Άρης Τασιός από την περιφέρεια Στεράς Ελλάδας, η αντιδήμαρχος Καρπενησίου Εύη Κονιαβίτη, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, τοπικών συλλόγων (Πανευρυτανική Ένωση, Φιλοπρόδος Ένωση Δομνίστας, Σύλλογος Σταύλων), αντιστασιακοί καθώς και πολλοί συγχωριανοί και συμπατριώτες.

ΑΘΗΝΑ, 07062016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου