Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΚΙΒΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ Η «ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ»



Δεύτερη ημέρα χθες του εξαιρετικού μουσικού τριημέρου της παρουσίασης των μουσικών σχολείων στο αίθριο του Αρσακείου (Πεσματζόγλου 5) και ο καιρός στον ουρανό φαίνονταν πως θα μας έμεινε αξέχαστος από την ορμή που θα έπεφτε πάνω στην πόλη. Το έλεγαν εξάλλου και στα δελτία των ειδήσεων από το πρωί, ότι το σύνδρομο της Ψυχρής Λίμνης (ένα από τα κακά της μοίρας του κόσμου που έλλειπε από των φτωχή πατρίδα μας) θα εντυπωσίαζε τους Αθηναίους και τους παρεπιδημούντες απ’ όλη τη γη στο άμοιρον Άστυ.  








Ενόψει αυτού του φαινομένου λοιπόν, οι διοργανωτές από το Σωματείο των «Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» της χθεσινής συναυλίας προέτρεψαν το κοινό και τους μουσικούς να πάρουν ο καθένας την καρέκλα του και τα όργανά τους και να κατέβουν τα σκαλιά προς τη Στοά του Βιβλίου όπου θα υπήρχε η σχετική ασφάλεια από τη βροχή και το χαλάζι που σφυροκόπησαν τη γυάλινη στέγη. Έτσι και έγινε αλλά το έκτακτο αυτό γεγονός είχε σαν συνέπεια να μην είναι δυνατόν να γίνει σωστή εγκατάσταση των ηχητικών συστημάτων κι έτσι όλη η συναυλία θα γίνονταν με φυσικό ήχο – πράγμα που προϋπόθετε τη σιγή από μέρους των ακροατών προς τους μουσικούς και η οποία τηρήθηκε στο ακέραιο. Πάραυτα, η κάθοδος από το αίθριο στη στοά αποτέλεσε μια πρόκληση για τους μουσικούς του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους μαθητές που παρακολούθησαν τα φετινά σεμινάρια και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και έκλεισε με την παρουσία της νεοσύστατης Ορχήστρας Δημοτικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», η οποία με την  επιμέλεια του μουσικολόγου Πέτρου Μουστάκα, παρουσάισε  τραγούδια και σκοπούς από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.







Απόψε στις 7.30 θα παρουσιαστούν οι τάξεις: Κρητική Λύρα & Μαντολίνο (Αστρινός Ζαχαριουδάκης), Μπουλγαρί & Κρητικό Λαούτο (Κάρολος Κουκλάκης), Θιαμπόλι (Ειρήνη Δερέμπεη), Στεριανό, Νησιώτικο & Πολίτικο Λαούτο (Νίκος Αγγελόπουλος) και Δημοτικό Τραγούδι (ατομικό: Ειρήνη Δερέμπεη). Θα γίνει ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, που συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια διδασκαλίας και δημιουργικών δράσεων στο πλαίσιο των σεμιναρίων των «Φίλων», με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακό γλέντι, με τους μαθητές της τάξης του Λαϊκού Κλαρίνου και την κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα.
Οι συναυλίες στο «Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου», σημειώνουμε, γίνονται σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. 

ΑΘΗΝΑ, 29062016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου