Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ #01

Εκεί όπου τα αντικείμενα που παύουν να είναι χρήσιμα, αποκτούν ένα άλλο ρόλο και με την απρόοπτη παρουσία τους δίνουν ένα άλλο νόημα στη συνέχεια του κόσμου (Κουφονήσι, Αυγ. 2005).

Δεν λέω, κατάφερα τα προηγούμενα χρόνια και γνώρισα τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, στη θάλασσα και στα βουνά πριν τα «ανακαλύψει» κανένας και πριν γίνουν «τουριστικοί προορισμοί». Έτσι τους έκλεισα στην καρδιά μου μαζί με τους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισα εκεί και οι οποίοι μια ζωή ήταν δεμένοι με τον Τόπο τους.

Για μια μεγάλη περίοδο στη δημοσιογραφική μου ζωή έγραψα πολλά πράγματα γι’ αυτούς τους Τόπους που αγάπησα και δημοσίευσα ωραία κείμενα και φωτογραφίες σε διάφορα έντυπα. Το αρχείο εκείνων των εποχών σκαλίζω σήμερα και μαζί με τους θησαυρούς που βγάζω στο φως της επικαιρότητας, με πλημμυρίζει μια νοσταλγία αλλά μαζί της έρχεται και η απογοήτευση που μπορεί να με πλακώσει αν πάρω το καράβι να βγω σε ένα από τα νησιά που είχα γνωρίσει τα μυθικά για την πατρίδα μας χρόνια της δεκαετίας 1975 – 1985.
Με λίγα λόγια, βάλθηκα φέτος να κάνω ένα μακρύ ταξίδι επιστροφής στα παλιότερα χρόνια και συμμαζεύοντας το αρχείο μου και κάνοντας την αποτίμηση μιας 35ετίας στη δημοσιογραφία ή οποία μου άνοιξε τα μάτια και τους ορίζοντες, να κλείσω με κάποια κείμενα αυτογνωσίας το πέρασμά μου από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα για όλους μας εποχή. 

Θα μου φάει αρκετό χρόνο η επιχείρηση αυτή αλλά πρέπει να γίνει, τόσο για να συγκεντρωθούν τα κείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα εδώ κι εκεί αλλά πιο πολύ για τις φωτογραφίες και τις διαφάνειες που ήδη άρχισαν να αλλοιώνονται και θέλουν επειγόντως συντήρηση και ψηφιοποίηση για να τις έχουμε να τις βλέπουμε για πολλά χρόνια. Όταν με το καλό πιστεύω πως θα φέρω σε πέρας αυτό το έργο, τότε θα δούμε τι αξίζει να μείνει και προβληθεί μέσα από μια σειρά εκδόσεων και τι θα φάει το σκοτάδι της λήθης.

- Πολλές από τις «ανακαλύψεις» από την ανασκαφή στο αρχείο των Μικρών Πατρίδων μπορείτε να τις διαβάζετε κυρίως στον actimon.blogspot.com όπου θα αναπτυχθεί προς το παρόν το έργο αλλά και στο Facebook όπου θα εμφανίζονται ως ανακοινώσεις και θα αναπτύσσεται και διάλογος αν χρειαστεί.

ΑΘΗΝΑ, 30072016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου