Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΟΝΙΑ






Τα είκοσι χρόνια της γιόρτασε χθες το βράδυ στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησσείο η «Χαονία και όσοι βρεθήκαμε εκεί απολαύσαμε μια σειρά εξαιρετικών εκτελέσεων από την όμορφη πολυφωνική συντροφιά ενώ πληροφορηθήκαμε και μας άνοιξε την όρεξη, το φετινό πρόγραμμα του μεγάλου «πολυφωνικού καραβανιού 2016 από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου» στο μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει πιο όμορφο, πιο δοτικό, πιο μεθυστικό...
Χθες το βράδυ ακούσαμε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Μουργκάνα, Παρακάλαμος, Βούρκος, Χειμάρρα) και από όλες τις θεματικές της - τραγούδια του έρωτα και της αγάπης, της ξενιτιάς, της Ιστορίας και του θανάτου-  αλλά και πολυφωνικά τραγούδια από όλα τα άλλα είδη Ελλαδικής και ελληνόφωνης πολυφωνίας (Βώλακας Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθο, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία) ενώ ακολούθησε και χορός - Από πωγωνίσιους χορούς μέχρι tarantella!








ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΑΟΝΙΑ»

Ιούλιος 1996. Τότε ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της "Χαονίας".  Στην αρχή σαν πολυφωνικό σχήμα, αργότερα σαν πολυφωνικό σύνολο, πάντα σαν μια πανέμορφη πολυφωνική συντροφιά. 
Ένα ταξίδι που αξιώνεται πολλούς και ωραίους σταθμούς, πολλούς και ωραίους συνταξιδιώτες, ξαναρχίζοντας διαρκώς, ιχνηλατώντας τα τοπία της πολυφωνικής παράδοσης, ψηλαφίζοντας τα όρια της πολυφωνικής έκφρασης, άνευ ορίων, άνευ όρων. 


Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» εδώ και δύο δεκαετίες εμφανίζεται σε περισσότερες από χίλιες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αλβανία, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ουαλία), πρωτοστατώντας στη δημιουργία και το ταξίδι του Πολυφωνικού Καραβανιού ενώ μέλη του διδάσκουν στο Εργαστήρι Πολυφωνίας του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοιβος Ανωγειανάκης εδώ και 18 χρόνια. Για την προσφορά της η «Χαονία» βραβεύθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. 







ΑΘΗΝΑ, 14072016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου