Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΜΟΛΟΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Ο καπετάν Γιάννης Μαμάης στην παλιά βρύση του Αμολόχου
Ο Γιάννης Στ. Μαμάης, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού από τον Αμόλοχο της βόρειας Ανδρου -Μεγάλο Χωριό το έλεγαν παλιότερα και ως Μεγαλοχωρίτες αναφέρονται ακόμη οι κάτοικοί του από πολλούς ηλικιωμένους-, αφού έκλεισε την επαγγελματική θητεία του στη θάλασσα, επέστρεψε και απολαμβάνει με την οικογένειά του το νησί του.

Με τη δυναμική που καλλιέργησε τόσα χρόνια ο νόστος στη γέφυρα του πλοίου και η μελέτη των στοιχείων που συγκέντρωνε από βιβλιοθήκες και αρχεία, ο Γιάννης επιχείρησε και έγραψε πριν από 25 χρόνια ένα βιβλίο αφιερωμένο στο χωριό. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες του και προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους συγχωριανούς του και στους Ανδριώτες, έκπληξη που προήλθε κυρίως από τις πληροφορίες που αντλεί από το αρχείο του Αμολόχου, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα σε όλη την Ανδρο, με έγγραφα από τον 17ο ώς τον 19ο αιώνα. Επίσης και από το προσωπικό ημερολόγιο του Αμολοχίτη Γιαννούλη Δημητρίου, του πιο γνωστού επιτρόπου στην Ανδρο κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και από επιστολές αγωνιστών του 1821 προς αυτόν και από άλλα έγγραφα γενικού ενδιαφέροντος.

Εκείνη η έκδοση του βιβλίου «Αμόλοχος Ανδρου - η ακμή και η παρακμή ενός χωριού» έχει σχεδόν εξαντληθεί και γι' αυτό ο δραστήριος πλοίαρχος, που θέλει να προβάλει την ιστορία του Αμόλοχου και όλης της βόρειας Ανδρου, έχει βάλει ρότα για ένα καινούργιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν και άλλα στοιχεία που αφορούν την πατρίδα του, τους ανθρώπους και την κοινωνία της στη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29092009
ΥΓ. Η καπετάν Γιάννης Μαμάης επέστρεψε στη θάλασσα, ταξιδεύει στους ωκεανούς αλλά ο νους του δεν φεύγει μακριά από την μικρή του πατρίδα, τον Αμόλοχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου