Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΣΑΝ ΚΑΛΑΘΑΚΙ!

90 χρόνια χωρίζουν την κυρά Βαγγελή από την Δανάη...
Ομολογώ πως δεν ήξερα τον κάμπο της Καρδίστας και σαν άρχισα να τον περπατάω με αφορμή ένα αφιέρωμα στους Καραγκούνηδες για τη σειρά «Ρίζες» της εφημερίδας "Έθνος" στην αρχή δυσκολεύτηκα αλλά σιγά – σιγά άρχισα να ανακαλύπτω πράγματα που με γέμισαν αισιοδοξία και γνώρισα τόσους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή τους έβαλα στην καρδιά μου. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να υπερβώ ή να παρακάμψω κάποιους «κανόνες» (λέμε τώρα και πιστεύουμε πως η δημοσιογραφία έχει κανόνες και ανθρώπους που τους υπηρετούν σωστά) ώστε τελειώνοντας αυτό το έργο, να δεχθώ ευμενή και μόνο σχόλια. Είναι μια βάσανος αυτό που με υποχρεώνει να ξοδέψω πολύ περισσότερο χρόνο από τα συνηθισμένα, να περπατήσω περισσότερο στα χωριά και στον κάμπο, να μπω σε αρκετά σπίτια και να γνωρίσω πολλούς, μα πάρα πολλούς ανθρώπους. 
Τον πρώτο λόγο εδώ έχουν τα χέρια...
Γι’ αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους που η γνωριμία τους είναι πολύτιμη για μένα θέλω να σας μιλήσω σιγά – σιγά και θα αρχίσω με τη πιο σπουδαία Καραγκούνα που γνώρισα σήμερα και πήρα ένα μάθημα ζωής. Πρόκειται για την αειθαλή κυρά Βαγγελή Καραδήμου, γεννημένη κατά την εκτίμηση των οικείων της το 1899 ενώ για την Διοίκηση, είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του Παλαμά το έτος 1904. Αφορμή για να τη γνωρίσω ήταν η επίσκεψη στο σπίτι της (μένει ακόμα σε αυτό παντρεύτηκε και έζησε με τον μακαρίτη άντρα της Γιώργο) με κάποιους εκλεκτούς και δραστήριους περί τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου τους φίλους από τον Παλαμά (Απόστολος Φιρφιρής, Άννα Τζέλλη και Σοφία Τζέλλα) να μας δείξει πως δένονταν στα χρόνια στο κεφάλι της νύφης ο περίφημος σκούφος της καραγκούνας. 

"Σαν καλαθάκι" έβλεπε τη νυφούλα η κυρά Βαγγελή...

«Νύφη» επί του προκειμένου ντύθηκε η 15χρονη κόρη της Σοφίας, Δανάη η οποία φορτώθηκε επί ένα δίωρο τη μεγάλη στολή που ζυγίζει 8 οκάδες και με αρκετή υπομονή αφέθηκε στην αγκαλιά της κυρά Βαγγελής η οποία μας εντυπωσίασε με την εκπληκτική μνήμη της και μας δίδαξε με τις παρατηρήσεις της πάνω σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την προαναφερόμενη φορεσιά. Και τι δεν θυμόνταν αυτή η υπέροχη γυναίκα! Κάθε κουβέντα της ήταν πολύτιμη και συμπλήρωνε τις γνώσεις των φίλων που κρέμονταν συγκινημένοι από τα χείλη της και κατέγραφαν κάθε κίνηση του χεριού της πάνω στα ρούχα και τα κοσμήματα. Είπε για γάμους που είδε στις αρχές του 20 αιώνα, για τα κεντήματα που έκαναν τότε, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, για το χορό, το σεργιάνι. Δυο ολόκληρες ώρες την ακούγαμε με τεράστιο ενδιαφέρον και αν δεν καταλαβαίναμε πως κουράστηκε εκεί θα ήμασταν ακόμα! Τελειώνοντας την αναπαράσταση θα λέγαμε που κάναμε έκατσε δίπλα στη «νύφη» και της είπε: «Σαν καλαθάκι, σε κάναμε νυφούλα μ’!».
 
- Δεν νομίζω πως θα υπήρχε καλύτερο μάθημα για τη Δανάη που τη στόλισε «νύφη» μια γυναίκα που την ξεπερνούσε 90 ακριβώς χρόνια και φυσικά για όλους μας σήμερα το απόγευμα σε ένα καραγκούνικο σπίτι στον Παλαμά. Και επί πλέον για μένα ήταν και ένα μεγάλο μάθημα για το τι θα πρέπει να γράφουμε και να δείχνουμε σε όλα τα ΜΜΕ. 
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 22112009

ΥΓ. Επτά χρόνια μετά από εκείνο το ωραίο απόγευμα στον Παλαμά, η κυρά Βαγγελή μας κοιτάει και μας κρίνει από τους ουρανούς αλλά όσα μάθαμε απ' αυτή μένουν αξέχαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου