Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΑΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 1917!!!


Οι ευχές του 1917 είχαν και αποστολέα και αποδέκτη.
Είχα κάποτε τη διάθεση (και την άνεση) να μαζεύω διάφορα πράγματα που είχαν σχέση με το τυπωμένο χαρτί και τη δουλειά· όπως βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ. Είχα μάλιστα κατορθώσει να φτιάξω μια ωραία συλλογή απ’ όλα αυτά αλλά καθώς για ένα διάστημα που ήμουν μετέωρος από κατοικία την είχα παρκάρει σε ένα υπόγειο, στο καταφύγιο πολέμου για να είμαι πιο σαφής μιας παλιάς πολυκατοικίας στην οδό Κοδρικτώνος μια μέρα που πήγα να τα δω τα βρήκα όλα να πλέουν μέσα σε μια λίμνη από νερό. Από τότε και πέρα σταμάτησα να μαζεύω τέτοια πράγματα αλλά έμειναν κάποια να μου θυμίζουν μια περιουσία που έγινε πολτός το 1995 καθώς και μερικά μοναδικά κομμάτια που χάθηκαν για πάντα.

Τέλος πάντων· απ’ αυτά που σώθηκαν ανακάλυψα σήμερα που ξύνω τον πάτο του αρχείου μια σειρά ευχετήριων καρτών που είχαν σαν θέμα την πρώτη ημέρα του νέου (για τότε) έτους τις οποίες μάλιστα είχα πληρώσει πανάκριβα και ανάμεσά τους είδα μια του 1917 χωρίς δυστυχώς το φάκελλο που τη συνόδευε και ο οποίος θα μας αποκάλυπτε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία! Έναν αιώνα ακριβώς πίσω, μια χρονιά που έγινε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, η Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία και ακολούθησε η επικράτηση του σοβιετικού καθεστώτος και από τότε ως τα σήμερα συνεχίζει να επηρεάζει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κανείς δεν ξέρει πότε θα πάψουμε να αναφερόμαστε σε αυτή και τις συνέπειές της.

·

Με μια ευχετήρια κάρτα λοιπόν για το 1917 την οποία βλέπω περισσότερο σαν εισιτήριο για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και μελέτης της ιστορίας στον αιώνα που μας πέρασε, τσιγκλάω το πολυαναμενόμενο 2017 να μας αποκαλύψει ή τουλάχιστον να μας στρώσει το δρόμο για μια καλύτερη εποχή την οποία όλοι έχουμε ανάγκη και όλοι μαζί μπορούμε να την υποστηρίξουμε…

ΑΘΗΝΑ, 31122916


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου