Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΡΓΙΘΕΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το συγκρότημα των χορευτών και τραγουδιστών που παρουσιάστηκε στην ιστορική
 για την Αργιθέα εκδήλωση στο Θέατρο Δόρας Στράτου το 1978.
Η Αργιθέα, ήτοι το δυτικό τμήμα των Αγράφων στην ορεινή Καρδίτσα που απλώνεται πάνω από τον μέσο ρου του Αχελώου και αντίκρυ στα Τζουμέρκα, ήταν και δυστυχώς παραμένει, μια περιοχή της Ελλάδας με πολλά προβλήματα με κύριο την απομόνωση· πράγμα που επηρέαζε πάντα αρνητικά την πενιχρή οικονομία της και την κοινωνική της εξέλιξη και γι’ αυτό ο κόσμος της σκορπίστηκε στους τέσσερις ορίζοντες. Από την άλλη όμως, η απομόνωση ήταν το βασικό εκείνο στοιχείο που υποστήριξε στην καλλιέργεια μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας η οποία διακρίνεται περισσότερο στη μουσική, τα τραγούδια της και τον χορό και έχει να επιδείξει, από τότε που υπάρχουν καταγραφές, σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι ακούμπησαν και δούλεψαν πάνω στην τέχνη των παλιότερων, τη διατήρησαν και την παρέδωσαν στους νεότερους για τη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος της «Εστίας» Θανάσης Καραγεώργος με τον Θεοδόση Μακρυγιάννη. 
Αυτοί οι ιδιαίτεροι χοροί και μουσική της Αργιθέας ήταν η αφορμή να παρουσιαστούν στο θέατρο της Δόρας Στράτου, τα έτη 1978, 1979, 1980 και 1981 καθώς και στην εκπομπή της Δόμνας Σαμίου στην ΕΡΤ το 1982 με τον τίτλο «Ελληνική Πασχαλιά». Σε αυτές τις σπουδαίες για τον πολιτισμό της Αργιθέας εκδηλώσεις, συμμετείχαν οι μεγάλοι μουσικοί της (οι αείμνηστοι Γιώργος Λέκος τον οποίο είχα κι εγώ την τιμή να γνωρίσω το 1992, Στέργιος Βλαχογιάννης και άλλοι καθώς και ένας μεγάλος αριθμός χορευτών απ’ όλα τα χωριά της Αργιθέας και το γεγονός τόνωσε τον ενθουσιασμό και την μελέτη της παράδοσής της.

Ο σπουδαίος τραγουδιστής της Αργιθέας Στέργιος Βλαχογιάννης
Ο δάσκαλος της αργιθεάτικης παράδοσης Γιώργος Λέκος
Εκείνους τους χορευτές, οι οποίοι πρώτοι απ’ όλους παρουσίασαν τους χορούς της Αργιθέας στο θέατρο της Δόρα Στράτου τίμησε χθες σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Αθήνα ο Σύλλογος Αργιθεατών Θεσσαλών «Η Εστία», στα γραφεία του στην οδό Σολωμού 35. Οι παρόντες πήραν ένα απλό ευχαριστήριο έγγραφο σε πάπυρο και σε όσους εμφανίζονται στο χορευτικό που κινηματογραφήθηκε ένα DVD και μια αναμνηστική φωτογραφία για την συνεισφορά τους στη διάσωση και διάδοση των τραγουδιών και γενικά της παράδοσης της Αργιθέας.


Συγκινημένοι οι χορευτές παρέλαβαν τα ευχαριστήρια από τον πρόεδρο της "Εστίας" Θανάση Καραγεώργο και τον  Θεοδόση Μακρυγιάννη που ήταν πρόεδρος του Συλλόγου όταν το χορευτικό και μουσικό συγκρότημα άρχισε τις παραστάσεις του στο Θέατρο της Δόρας Στράτου και άρχισε η καταγραφή των τοπικών τραγουδιών σε κασέτες και δίσκους και αφού όλοι είδαμε το σχετικό βίντεο, έριξαν και κάνα δυο χορούς με τα τραγούδια που ακούγαμε από την ιστορική εκείνη παρουσίαση.




























Σήμερα τιμήθηκαν οι χορευτές της Αργιθέας αλλά το απερχόμενο Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ήδη εισηγηθεί στο επόμενο Συμβούλιο να τιμήσει και όλους τους μουσικούς που έλαβαν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου καθώς και σε όλα τα επιζώντα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων για τη συνεισφορά τους στο Σύλλογο και να τελέσει μια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αποβιωσάντων Προέδρων και μελών του Συλλόγου.



ΤΑ ΜΕΛΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Το 1978: Στέργιος Βλαχογιάννης,Κώστας Γ Καμπούρης, Νίνα Βλαχογιάννη, Χαράλαμπος Τσιτσιρίγκος, Μαρία Γρίβα, Γιώργος Πούλιος, Σούλα Κάμπα, Αλέκος Βλαχογιάννης, Κώστας Απ. Καμπούρης, Βάσω Πούλιου, Τέλης Μάμαλης, Αντιγόνη Οικονόμου, Δημήτρης Καμπούρης, Περσεφόνη Πούλιου, Άγγελος Καψάλης, Βάσω Αλ. Βλαχογιάννη, Βαγγέλης Μιαρίτης, Παναγιώτα Χόντζια, Γιώργος Χόντζιας, Βάσω Απ. Καμπούρη, Παναγιώτης Αλ. Βλαχογιάννης, Γιώτα Χόντζια, Φάνης Πούλιος, Κώστας Χόντζιας, Αποστόλης Πούλιος, Χρήστος Χόντζιας, Αριστείδης Πούλιος.
Το 1979: Εκτός από τους παραπάνω: Μήτσος Τσιτσιρίγκος, Ξένια Παυλιά, Παύλος Οικονόμου, Ελένη Μπαλατσούκα, Άννα Χόντζια, Κώστας Καζιακούρας, Μπάταλος
Το 1980. Εκτός από τους παραπάνω: Κώστας Κωτής, Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Γιώργος Λαθήρας, Παναγιώτης Ζιώγας, Βαγγέλης Θανασιάς, Βασίλης Κίσσας, Μαρίνα Βλαχογιάννη, Φανή Μπαλατσούκα, Πόπη Καμπούρη, Κική Σβεντζούρη.
Το 1981: Γιώτα Αναγνώστου, Τασία Αντωνίου, Χρύσα Δασκάλου, Ειρήνη Α. Μάμαλη, Βάσω Παπαϊωάννου, Καίτη Παπαϊωάννου, Σοφία Τέκου, Μαρία Φρύδα.




ΜΕΛΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ της ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ.
Παπαηλίας Νασιώκας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμος Καμπούρης, Άννα Μακρυγιάννη, Πάνος Τσιαχρίστας, Γιώργος Ρίνης Δ, Γιώργος Ρίνης Η.
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ: Στέργιος Βλαχογιάννης, Βαγγέλης Ποζιός, Ηλίας Μακρής.

ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ: Γιώργος Λέκος, Λάμπρος Καζιακούρας, Δημήτρης Τσέλιος, Χρυσόστομος Καζιακούρας, Σωτήρης Καραμπίνης, Γιώργος Βασιλακάκος, Λάκης Αργύρης, Κώστας Χρυσ. Καζιακούρας, Αποστόλης Κάμπας.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ "Η ΕΣΤΙΑ"

Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος Αργιθεατών Θεσσαλών "Η Εστία" συμπλήρωσε φέτος 63 χρόνια ζωής, από την ίδρυσή του το 1953. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκε σκληρά για την επίλυση των προβλημάτων της Αργιθέας. Όλα τα μέχρι τώρα Διοικητικά Συμβούλια με επικεφαλής τους Προέδρους τους, με όση δύναμη διέθετε ο καθένας, και σε βάρος των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, μελέτησαν, προγραμμάτισαν και προώθησαν την επίλυση των προβλημάτων όλων των χωριών της Αργιθέας. Πολλές από τις ενέργειες και δραστηριότητες του Συλλόγου είναι άγνωστες στην συντριπτική πλειοψηφία των Αργιθεατών και επικρατεί η άποψη ότι ο Σύλλογος αρκέστηκε στην διοργάνωση των ετήσιων χορών και μερικών εκδρομών, πράγμα απολύτως αναληθές.


















Το Δ.Σ. έχοντας επίγνωση της κρατούσας αυτής άποψης και για να γίνει γνωστή η ιστορία του Συλλόγου και οι ενέργειές του για την επίλυση των προβλημάτων της Αργιθέας, ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου, τον Θεοδόση Μακρυγιάννη, τη συγγραφή της ιστορίας του Συλλόγου, αλλά και της Αργιθέας και ήδη κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό το οποίο διατίθεται από το Σύλλογο. Ο Σύλλογος πέρα από την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της Αργιθέας ασχολήθηκε και με τη διάσωση και διάδοση των χορών και των τραγουδιών της Αργιθέας. Για το σκοπό ηχογράφησε και κυκλοφόρησε κασέτες, δίσκους, CD και DVD με την βοήθεια των αειμνήστων Σίμωνα Καρά και Δόρα Στράτου και με την εθελοντική συμμετοχή Αργιθεατών χορευτών, οργανοπαιχτών και τραγουδιστών με επικεφαλής τον Στέργιο Βλαχογιάννη.

ΑΘΗΝΑ, 05122016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου