Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΟΙ ΑΜΟΡΓΙΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ



Η Κίναρος και τα Λέβιθα είναι δυο μικρά νησιά στο μέσο ακριβώς του Αιγαίου, ανάμεσα στην Αμοργό και την Κάλυμνο και η επικοινωνία τους με αυτά είναι δύσκολη καθώς η θάλασσα σε αυτά τα μέρη σπάνια είναι ήσυχη. Την Κίναρο είχα επισκεφθεί πριν από οκτώ χρόνια με φίλους από την Αμοργό που πήγαν να κάνουν λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τότε γνώρισα το ζευγάρι της Ειρήνης Θηραίου και του Μικέ Κατσοτούρχη τους μοναδικούς τότε κατοίκους του απόμακρου νησιού. 



Η Κίναρος έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο πέρσι τον Φλεβάρη για μια άτυχη στιγμή με την πτώση ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού μας και τον θάνατο τριών αξιωματικών, του ανθυποπλοίαρχου Τουλίτση Αναστάσιου (κυβερνήτης), Πανανά Κωνσταντίνο (συγκυβερνήτη) και του μηχανικού, ανθυπασπιστή Ευαγγέλου Ελευθέριο. Από τότε πολλαπλασιάστηκαν και οι επισκέψεις στην Κίναρο καθώς και οι αναφορές σε αυτή. Τον άλλο καιρό στο λιμανάκι του νησιού δένει κάθε εβδομάδα εκτελώντας χρέη ταχυδρομείου το πλοιάριο του «Παναγία Χοζοβιώτισα» ο Κωνσταντής Χάλαρης με το γιo του Αντώνη.


Την Κίναρο που έχουν στην καρδιά τους και προσέχουν οι Αμοργιανοί γιατί Αμοργιανοί ήταν και οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτό το νησί όλα τα χρόνια επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο με την «Παναγία Χοζοβιώτισα» είκοσι και πλέον άτομα για να φτιάξουν ιστό και να κρεμάσουν τη ελληνική και την βυζαντινή σημαία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου και το λιτό μνημείο στη μνήμη των τριών αξιωματικών.



Την πρωτοβουλία είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΗΜΩΝΙΔΗΣ» ο οποίος ανέλαβε και τα έξοδα για την κατασκευή του ιστού και την αγορά των σημαιών και στην εκδρομή στην Κίναρο συμμετείχαν πολλοί Αμοργινοί από τη Χώρα αλλά και άλλα μέρη του νησιού καθώς και ο παπα Γιάννης Νομικός, εφημέριος της Κάτω Μεριάς ο οποίος έψαλε και το τρισάγιο. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του «ΣΗΜΩΝΙΔΗ» Περικλής Γρίσπος και εκ μέρους του Δήμου Αμοργού ο Λευτέρης Συνοδινός και η Ειρήνη Θηραίου η οποία συνεχίζει μετά τον θάνατο του άντρα της Μικέ να μένει στην Κίναρο όπου πηγαίνει για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου ο γιός της Γιώργος για να της κάνει συντροφιά και να τη βοηθά στις δουλειές.
Για την επόμενη επίσκεψη στην Κίναρο, οι Αμοργίνοι σκέφτονται να ασχοληθούν και να κατασκευάσουν ένα ωραίο καμπαναριό δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου όπου θα τοποθετηθούν οι δυο καμπάνες, πράγμα που απαιτεί και μεγαλύτερη κινητοποίηση καθώς η μεταφορά των υλικών που θα χρειαστούν δεν είναι εύκολη.




Το βίντεο με την κατάθεση στεφανιού από την Ειρήνη Θηραίου.


ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα στο Facebook  του Πολιτιστικού Συλλόγου "Σημωνίδης" και οι πληροφορίες από την Ιωάννα Πάσσαρη που συμμετείχε στην εκδρομή. Τους ευχαριστώ και υπόσχομαι την επόμενη φορά να είμαι μαζί τους.

ΑΘΗΝΑ, 29052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου